НОВИНИ

Пещерата Стопича - красота от дълбините на земята

С 20% е нараснал броят на българите, посетили Сърбия за година. Страната е в топ 10 на предпочитаните от българите дестинации за първите шест месеца на годината, не само заради кулинарния туризъм. Благой Цицелков и операторът Миглена Гайдарова с разказ за една уникална пещера в Западна Сърбия, която била открита съвсем скоро, а вече привлича хиляди туристи.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
12:03, 11.06.2017
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Пещера Стопича е на точно 400 километра път от границата на България със западната ни съседката. Пътят отнема колкото от София до Южното Черноморие. Противоположната югозападна посока ни отвежда до Златиборския край на Западна Сърбия.

Пещерата Стопича край Златибор е дълбока 1691 метра. Открита е за посетители през 2009 година, като преди това чешки спелеолози, а местните не откривали значението ѝ и възможностите за туризъм, които могат да се развиват тук. Само тук може да се види и един рядък вид пещерен паяк, който обаче се крие от камерите и любопитните погледи. Отиваме да го потърсим.

Стопича е речна пещера, през нея тече т. нар. Търнавски ручей, който в продължение на милиони години е успял да създаде "каменни бани". Уникални, фини каскади, които могат да бъдат видени на изключително малко места в света. Постоянната температура на Стопича е около 15 градуса, не се срещат много видове животни - има прилепи, гущери и ето този вид пещерен паяк. Защитен вид с местно значение с име, което трудно можеш да повториш, още по-малко да запомниш. Запазихме все пак спомена за него и след няколкочасово чакане успяхме да го заснемем как плете паяжина си.

Никола Стопича, уредник на пещера Стопича: "Първите писмени данни за пещерата са от началото на миналия век. Използвайки разказите на местните хора, през 1984 година моят дядо става ръководител на първите спелеологически изследвания. По това време в Сърбия обаче нямаме добри специалисти в тази област и заради необходимостта от водолазно оборудване и специфични знания в екипа от спелеолози основно работят чехи. Така от дълбините на земята са открити коридори и пет зали, дълги два километра. Общата площ на пещерата е 8 кв. км., а височината ѝ на места достига 50 м."

Изследванията приключват в края на 80-те години и мястото отново остава забравено до 2000 година, когато златиборската туристическа организация привлича инвестиции за обособяването на пещерата като туристически обект. Всяка година насам се отправят все повече туристи, като за миналата година борят им надхвърлил 100 хиляди. Главният уредник на обекта и основен негов познавач е Никола Стопича, внук на мъжа, открил това магнетично място.

Никола Стопича, уредник на пещера Стопича: "През 2009 година сръбската държава, заедно с местната туристическа организация в Златибор, ме избра за уредник на обекта, тъй като благодарение на моя дядо, познавам всяка част от пещерата. Сега съм на 50 години - 33 от тях минаха тук. Е, нямам някакви особени привилегии, като наследник на откривателя. Не мога обаче да си представя да бъде далеч от това място, защото то дава възможност да развием туризъм в сферата на спелеологията".

Дава възможност да се пренесеш в един тих свят, с уникални каменни галерии, създавали се милионни години преди нас. Някъде тук осъзнаваш, че за истински красивото е необходимо време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японци се включват в розобера в Карловско
Японци се включват в розобера в Карловско
Репортерски поглед - киберсигурност - какво споделяме и доколко сме защитени
"Репортерски поглед" - киберсигурност - какво споделяме и доколко сме защитени