НОВИНИ

Пет години след трагедията в Бисер обвиняем е бившият областен управител

Пет години след наводнението в село Бисер, при което загинаха 8 души, прокуратурата привлече като обвиняем бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Борис Сотиров
18:06, 24.02.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Според прокуратурата, бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова не е обезопасила язовир "Иваново", въпреки предупрежденията на пожарната и гражданска защита.Докладите с констатациите на службите Узунова получила на бюрото си в средата на октомври 2011 г. - пет месеца преди стената на язовира да се скъса.

Гергана Мутафова, районен прокурор на град Пловдив: Г-жа Узунова, в момента, в който е получила доклада е следвало да вземе мерки, първо, да организира една евентуална евакуация спешна на населението в случай на бедствие, тоест да се разработи активен план за действие, ако се случи наводнение, и второ - да се вземат категорични, ясни мерки по рехабилитация на тази стена.

Самата Ирена Узунова заяви, че към момента на трагедията при нея е имало документи, посочващи язовир Ивановo за публична общинска собственост на община Харманли.

Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасково: Нямам правомощията да изземвам правомощия на кмета по стопанисването, на който и да е бил недвижим имот.

Според прокуратурата към момента на трагедията община Харманли и Министерството на отбраната са водили спор за собствеността на язовир "Иваново" и по закон, именно Узунова е трябвало да предприеме мерки по обезопасяване на съоръжението.

Гергана Мутафова, районен прокурор на град Пловдив: Към датата на наводнението хидротехническото съоръжение не е било актувано по надлежния ред и е нямало фактически собственик, за което нееднократно е била сезирана обвинената Ирена Узунова.

Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасково: Цитираният текст в Закона за водите гласи - областният управител предприема действия при спор до влизане в сила на съдебното решение, което отвсякъде погледнато означава един съдебен спор. За този язовир никога и по никакъв начин не е имало съдебен спор, за който аз да съм била сезирана, за да мога да предприема това.

Хората в село Бисер казват, че Ирена Узунова не е виновна и инициираха подписка в нейна защита.

"Когато даден човек се раздава най-много, винаги става най-много виновен", казва местен жител.

Прокуратурата е прегледала 6000 страници документи по делото, разпитани са над 600 свидетели, направени са десетки експертизи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК още няма решение за офертата за машинното гласуване
ЦИК още няма решение за офертата за машинното гласуване
Пролет през февруари
Пролет през февруари