НОВИНИ

Пет начина, по които Европейският парламент промени живота ни за 5 години

Този пост не се отнася за онези 9300 българи, които през изминалите пет години са посетили Европейския парламент, за да се запознаят лично с работата му. Всяка година парламентът плаща на всеки от 751-те евродепутати разноските, за да могат 110 негови избиратели да се запознаят на място, в Брюксел и в Страсбург, с дейността на най-големия парламент в света след индийския.

Пет начина, по които Европейският парламент промени живота ни за 5 години
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 18.05.2019
Чете се за: 04:11 мин.
Истории

Така за пет години 17-те български представители могат да покажат институцията (и себе си) на 9350 обикновени граждани. Част от програмата на тези визити е запознаване с начина на работа на парламента и мнозина с изненада научават, че българските евродепутати не образуват отделна група, а седят по политически партии, като в повечето случаи гласуват по различен начин по законопроектите, както и че Европейският парламент няма собствена законодателна инициатива. Той служи по-скоро като долна камара на парламент, който потвърждава или отхвърля законодателните предложения на Европейската комисия, преди те да бъдат окончателно приети от Съвета на ЕС.

Освен директиви парламентът може да приема и резолюции, с които да препоръча на Европейската комисия да стартира законодателни процедури. Такава е отмяната на Директивата за лятното време - една от битките, спечелени от вече разпуснатия състав на Европейския парламент.

И докато съдбата на този проект остава неясна поради липса на съгласие между страните членки на ЕС, за последните 5 години евродепутатите успяха да влязат в домовете на всички 511 милиона европейски граждани с решенията, които взеха или отложиха.


Ето пет от тях, които засягат всеки от нас:

;

Цените на телефоните и достъпът до интернет


@Европейски парламент

Преди пет години човек гледаше да приключи разговор по телефона с обяснението “В чужбина съм, не мога да говоря, много е скъпо”. Днес тази фраза е забравена, а пътуващите постват свободно селфита и пейзажи от странство, като доскоро малцина публикуваха снимки заради високата цена на преноса на данни.

След като предишният парламент поевтини разговорите от чужбина към дома, отиващите си евродепутати довършиха работата на предшествениците си и свалиха цените на мобилните разговори от родната страна към чужбина. В българския вариант сметките ще намалеят три пъти още този месец.

Поучително е, че тази инициатива тръгна от представителка на една от най-малките страни в ЕС - Люксембург, бившият еврокомисар Вивиан Рединг, която се пенсионира като евродепутат година преди изтичането на мандата на парламента, но след като видя проекта си завършен.

След почти тригодишни дебати Европарламентът постигна (на косъм) съгласие по нови правила за авторското съдържание в интернет, които ще направят по-трудно за потребителите да качват и гледат незаконно съдържание онлайн, но притежателите на авторските права ще могат да получават по-приемливо възнаграждение за труда си. До влизането в сила на новите правила за авторските права все още има 18 месеца, но абонатите на телевизионни пакети вече могат да си следят сериалите и когато са в чужбина, след като отпадна геоблокирането - също с помощта на отиващия си състав на Европейския парламент.

;

Иновации в автомобилите


Евродепутатите приеха нови стандарти за въглеродните емисии от автомобилите и (за първи път) за камионите. Така те се включиха в усилията за намаляване на въглеродния отпечатък на Европа, но и дадоха тласък на технологиите за производство на по-чисти коли и стимул за развитието на електрическите и хибридните автомобили, чиито продажби в някои по-напреднали европейски държави вече гонят половината от купените нови коли. Променени бяха тестовете за изпитване, както и изискванията за етикиране на автомобилите, така че купувачите да могат да имат повече информация за вредните емисии от двигателите, които във всички държави са обвързани с дължимите данъци.

Новите стандарти накараха кметовете на редица населени места в Западна Европа да забранят движението в градските центрове на автомобилите, които замърсяват най-много, с надеждата за подобряване на качеството на въздуха в градовете и намаляване на здравословните проблеми на жителите им.

Евродепутатите гласуваха и за нови системи за безопасност, контрол на скоростта и за аварийно спиране в автомобилите, които не само ще се монтират във всички нови модели, но и ще бъдат фабрично включени, за да се ползват от повече шофьори.

;

Край на сламките, пликчетата в супера и клечките за уши


Е, не е чак толкова страшно, колкото звучи, защото става дума само за тези от пластмаса. Още преди да влезе в сила забраната им в ЕС през 2021 г., производителите запретнаха ръкави и започнаха да предлагат алтернативи на пластмасовите прибори, тарелки, бъркалки и дръжки за балони. На пазара вече се срещат дори дървени четки за зъби и метални сламки за коктейли. Колкото и да е невероятно пластмасовите вилици и лъжици са най-често срещаният боклук в световния океан. Сериозни ограничения бяха наложени и на рибарските мрежи, които нанасят сериозни щети на морските обитатели.

Платени пластмасови пликчета и автомати за бутилки

Те все още не са факт в България, но Европейският парламент беше доста категоричен в подкрепата си за новите правила през 2015 г, когато бе решено тънките пластмасови пликчета (да, тези на щандовете за плодове и зеленчуци) да станат платени до края на 2019 г. или броят им на човек да бъде намален от 198 на 90 годишно. Националните правителства получиха свободата да изберат един от двата варианта. 89% от пликчетата с дебелина под 50 микрона се използват еднократно и се изхвърлят като периодът им на разпад е по-дълъг от този на големите пазарски торби, които първи станаха платени.

Автоматите за връщане на пластмасови бутилки са познати на част от българите, които живеят в чужбина, особено в Германия, където те са навсякъде, но Европарламентът потвърди решение практиката да стане повсеместна в Европа, така че предстои да ги видим и у нас.

Въпреки че направи доста за екологията Европарламентът отказа да изслуша лицето на гражданските протести, обхванали млади и стари в някои части от континента - Грета Тунберг, защото според част от водачите на политическите групи тя още не е достатъчно известна. Така че работа по това как да слушаме гласа на избирателите остава и за техните наследници.

;

И банките стават мобилни


Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство либерализацията на онлайн плащанията и те вече са факт във всички европейски държави. Макар Банковият съюз да не можа да бъде завършен (по вина на страните членки), онлайн плащанията и интернет пазаруването видимо се разраснаха, благодарение на свалянето на някои пречки, особено що се отнася до трансграничните плащания. В Еврозоната банките започнаха да освобождават служители, защото клиентите им се пренасочиха масово към онлайн банкирането.

Гражданите от страните извън еврото получиха най-сетне справедливост и от средата на декември ще могат значително по-евтино (в българския случай десетократно) да превеждат пари, след като беше решено таксите за международни преводи в тези държави да не бъдат по-високи от тези за вътрешните банкови транзакции.

Затегнат беше режимът и за прането на пари и финансирането на терористични организации, макар че евроинституциите още са длъжници що се отнася до контрола върху офшорните сметки.

;

Граници и пътници


Шенген не беше разширен, нито отпаднаха визите за САЩ за българите и гражданите на още четири държави, но евродепутатите въведоха реципрочност, що се отнася до сигурността на полетите. Европейският парламент гласува, след разгорещени дебати, събирането и съхраняването на данни за пътниците (PNR), пристигащи в ЕС, такива, каквито американските, канадските и австралийските власти събират за европейските пасажери. Информацията се обработва във всички държави за полетите, излизащи и влизащи в ЕС през нейните летища, като целта е да се знае повече за навиците и намеренията на хората, които пристигат в най-посещаваната туристическа дестинация на Земята.През мандата на отиващия си парламент бяха одобрени още няколко системи за контрол на влизащите в Европа чужденци и за координиране между различните бази данни, всички, приети сред поредицата терористични атентати, засегнали десетки градове. Въпреки че беше готов, Европейският парламент не можа да приеме предложеното ново законодателство за промяна на системата за даване на убежище. Тя беше блокирана от няколко държави в Централна Европа, чиито правителства се обявиха против миграцията и заклеймиха реформата на системата като насърчаваща прииждането на бежанци и икономически имигранти. Така че редът за даване на убежище остава същият - отговорността е на граничните държави, а ако останалите желаят - може да им помогнат и да ги разтоварват от финансовото и грижите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мик Джагър демонстрира, че се възстановил след сърдечната операция
Мик Джагър демонстрира, че се възстановил след сърдечната операция
Григор Димитров победи на старта на квалификациите в Женева
Григор Димитров победи на старта на квалификациите в Женева