НОВИНИ

Пет партии за втора поредна година не са подали отчети пред Сметната палата

В студиото на "Още от деня" председателят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че пет политически партии за втора поредна година не са подали своите годишни финансови отчети пред Сметната палата и ние ще предоставим тази информация на прокуратурата. А тя от своя страна ще сезира Софийския градски съд и той е упълномощен тези партии да бъдат закрити.

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 06.02.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Четири партии пък не са подали годишни финансови отчети тази година пред Сметната палата. И ако това се случи и следващата година, към тях ще бъдат приложени същите процедури за закриване, уточни Цветков.

Цветан Цветков - председател на Сметната палата: 72 партии от 149, които са подали отчети, са посочили нулеви финансови отчети, т.е. нулева стойност на приходите и разходите. Това са партии, които нямат активна дейност. Имат обаче регистрации и подават годишни финансови отчети. Те продължават своето съществуване само на хартия.

През декември в имуществените декларации на 275 политици и висши държавни служители беше установено несъответствие за тяхното финансово и имуществено състояние. Тази информация е предадена на НАП и в момента се извършват проверки или ревизии за това дали имат недекларирани данъчни задължения. Когато тези проверки или ревизии приключат, от НАП предоставят информацията на Сметната палата и тя се публикува на сайта, обясни Цветан Цветков.

Той каза още, че Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество влезе в сила на 23 януари. В момента тече техническо прехвърляне на регистъра от Сметната палата към новата комисия. Той все още е на нашия сайт, но ще бъде прехвърлен на сайта на КОНПИ.

Така лицата, които заемат висши държавни длъжности ще могат да подадат декларация пред комисията. Това прехвърляне ще трябва да стане към 9 февруари. Дирекция "Публичен регистър" към Сметната палата се влива в КОНПИ компактно. Служителите, които приемаха и регистрираха декларациите и ги проверяваха за съответствие, същите се вливат в КОНПИ, обясни още шефът на Сметната палата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават грипната ваканция в някои училища у нас
Удължават грипната ваканция в някои училища у нас
Грийнпийс: Черно море е едно от най-замърсените в света с микропластмаса
Грийнпийс: Черно море е едно от най-замърсените в света с микропластмаса