Медицински сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се събраха пред Министерския съвет.

Исканията им са за стартова заплата в сектора равна на две минимални за страната. Настояват за промени в закона за съсловните организации, които да им позволят да се отделят от асоциацията на специалистите по здравни грижи. Част от протестиращите твърдят, че заплатите им са увеличени през последния месец с между 50 и 80 лв, но това не е достатъчно.

Припомняме, че в рамките на 2 месеца правителството отпусна общо 80 млн лева за финансиране на лечебните заведения, а министърът на здравеопазването обяви, че се надява те да се използват за увеличение на заплащането.

Диляна Методиева - клиничен лаборант: Трябва да се промени изцяло системата, да не сме търговски дружества, Министерството на здравеопазването да поеме своята отговорност.
Мая Илиева - организатор на протеста: Очакваме да ни чуят този път наистина, защото минаваме вече към по-драстични мерки, т.е. ще има наистина масово напускане на системата с колективни оставки, ще има и ефективни стачни действия, гладни стачки, ако се наложи.
© БГНЕС
Фелдшерите протестират с искане за собствена съсловна организация

Фелдшерите протестират с искане за собствена съсловна организация

След медицинските сестри, и фелдшерите излязоха на протест.Основното им искане е да се отделят в своя съсловна организация, както е при зъболекарите,...