НОВИНИ

Петима българи годишно ще имат шанс за белодробна трансплантация във Виена

Петима български пациенти годишно ще бъдат приемани за белодробна трансплантация във Виена. За това се споразумяха премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и ръководителят на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко. След срещата в Министерския съвет стана ясно, че е било сключено споразумение за подновяване на договора с виенската болница, който изтече през май 2017. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант".

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:35, 25.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

За извършване на белодробни трансплантации през следващите две години във Виена ще се обучават хирурзи от болница "Света Екатерина" и пулмолози от ВМА. През това време български пациенти ще бъдат трансплантирани в Клиниката по белодробна хирургия във Виена.

проф. Валтер Клепетко - ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена: Предлагаме в следващите няколко години да поемем трансплантирането на бял дроб на до пет български пациенти на година. Нашите ресурси и възможности не са неограничени и смятам, че това е едно добро начало.

Кои българи ще заминат първи за белодробна трансплантация във Виена ще решат специалистите от "Света Екатерина". В същата болница ще бъдат проследявани пациентите след успешна трансплантация.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Много разчитаме това да бъдат млади хора, които имат сериозни проблеми с белия дроб, за да имат шанс тези млади хора да изживеят един продължителен живот.

След изтичане на договора между нашата страна и виенската болница през май 2017 българските пациенти останаха без възможност за белодробна трансплантация. Някои от тях починаха. Подновеното споразумение дава шанс за живот на 13 души, които са в списъка на чакащите бял дроб.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Трансплантациите могат да започнат веднага.
проф. Валтер Клепетко - ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена: Голямата предпоставка за извършване на белодробна трансплантация е донорството на орган. Без наличието на органи за трансплантация ние не можем да помогнем на други хора.

За да бъдат спасени повече тежко болни пациенти, здравното министерство е подготвило програма за увеличаване на донорите в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха бивш съветник на Тръмп
Арестуваха бивш съветник на Тръмп
Повдигат обвинения на арестуваните полицаи от 4 РПУ
Повдигат обвинения на арестуваните полицаи от 4 РПУ