НОВИНИ

Петима руски военни загинаха в Сирия, след като хеликоптерът им беше свален

Във видео, публикувано в Интернет, терористичната групировка "Ислямска държава" отправи заплаха за джихад срещу Русия . Междувременно петима руски военни загинаха в Сирия, след като хеликоптерът им беше свален в района на град Алепо. Подробностите в репортажа на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
16:56, 01.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Сирийски бунтовници разпространиха видео от мястото на инцидента със сваления руски хеликоптер, както и кадри с документи на загиналите. Според тях една от жертвите е жена.

Никоя конкретна групировка засега не е поела отговорност за свалянето на вертолета, но това идва в момент когато сирийските правителствени войски, подкрепяни от руски сили, се опитват да превземат Алепо. В същото време Москва и Вашингтон водят преговори за обединяване на усилията в Сирия в битката срещу "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

С последните преговори се свързва и отправената ислямистка заплаха срещу Русия. Автентичността на 9-минутното видео, в което се говори на руски език, още не е потвърдена. То обаче е публикувано в интернет-канал, използван от групировката "Ислямска държава".

Макар че, през последните две години в Русия се отбелязва двойно намаляване на броя на атентатите и техните жертви, и спецслужбите, и експертите смятат, че заплахата от тероризъм остава. Както заради воюващите в Сирия и Ирак на страната на"Ислямска държава" близо 3000 руски граждани, така и заради спящи клетки на групировката в самата Русия.

Екатерина Сокирянская, Международна кризисна група
"Ако Русия стане приоритет за "Ислямска държава", ще бъде доста лесно да се мобилизират всички спящи клетки не само в Северен Кавказ, но и в цяла Русия. Тези клетки не са формални структури, дори не са активни мрежи, а младежи които подкрепят Ислямска държава. Но при необходимата идеологическа и логистична подкрепа те напълно могат в пъти да повишат терористичната заплаха"

От Кремъл днес коментираха, че Русия ще продължи да се бори с тероризма на всички фронтове, въпреки заплахите от "Ислямска държава". Това е втората подобна срещу Русия за последните 10 месеца, откакто Русия изпрати военен контингент в Сирия. След това, миналия октомври, в Египет беше взривен руски пътнически самолет с 224 туристи на борда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица в Рилския манастир
Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица в Рилския манастир
Километрични задръствания на входа на Бургас
Километрични задръствания на входа на Бургас