НОВИНИ

Петима зъболекари са обвинени за източване на Здравната каса

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина – Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи – Г.М., за извършени от тях документи измами в условия на продължавано престъпление, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК, съобщиха от прокуратурата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:38, 21.05.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
петима зъболекари обвинени източване здравната каса

Разследването е установило, че петимата лекари по дентална медицина работели в гр. София, но не се познавали по между си. Всички те обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от Здравната каса за отчитане на дейността им - „Хипократ“.

Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите ползвали услугите на Г.М., който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

През 2015г. служител при един от лекарите /Т.М/ започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни лица от гр. Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за „родител“ на лица. След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист Г.М, който от своя страна ги регистрирал в системата „Хипократ“.

Тъй като обемът на така регистрираните амбулаторни листове станал значителен и надминал лимитите, определени от Здравната каса, по инициатива на Г.М, останалите четирима зъболекари- Л.Г., Д.Б., А.В. и Х. Б. - негови клиенти, започнали да отчитат неистинските амбулаторни листове, като свои.

Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона.

Самите документи били изготвени и подписани от служителя на доктор Т.М.

В резултат на така представяните пред Здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за отчетените дейности по дентална медицина. В резултат на престъпните действия на лицата за посочения период била нанесена щета на Здравната каса в обща размер над 120 000 лв.

Спрямо шестимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в различни размери, които те в момента обжалват пред съда. Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помагач в извършването на престъплението- лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове.

Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършите могат да получат наказания в размер от 2 до 8 години „лишаване от свобода“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близките на алпинистa Иван Томов събират средства, за да върнат тялото му у нас
Близките на алпинистa Иван Томов събират средства, за да върнат тялото му у нас
БНТ с празнична програма за 24 май
БНТ с празнична програма за 24 май