Новата концепция на Министерството на труда и социалната политика предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е индивидуална. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той бе категоричен, че концепцията няма за цел да се отнемат придобити права. А следващата сряда правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите, добави министърът.

По думите на Петков решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход. Позицията на МТСП е да се запази досегашният размер на великденските добавки - 40 лева. Подходът досега беше да се раздават на хората с пенсии до линията на бедността. Тази година линията на бедността е 321 лева.

Министърът по труда и социалната политика отбеляза, че са предвидени и 80 милиона лева повече за хората с увреждания в частта личен асистент за тази година и коментира новата концепция:

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Важно е в новата концепция да се стиковат много добре функциите на различните институции, които имат за цел интеграцията на хората с увреждания. Предлагаме изменения в действащата система и да се оптимизират получаването на тези помощни средства за хората с увреждания.

Той обясни, че трябва да се дискутира коя институция да прави оценка на трудспособността, засега е посочен НОИ, но разговорът е отворен.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Дискусията продължава и на последната среща с представителите на организациите и за хората с увреждания точно това каза, че ние имаме едно предложение. Тези обсъждания трябва да продължат, а не да се протестира...Заради съмнение, че с тази концепция ще бъдат отнети пенсиите на работещите инвалиди. Нещо, което не е цел. Няма за цел да отнема придобити права.

Той коментира и случаите на насилие в центорвете за деца с увреждания:

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Целта е коренно да се обнови нормативната база в домовете от семеен тип за децата с увреждания, изискванията, които са по отношение на стандартите за качество за полагане на грижи и да се инвестира много повече в качеството на персонала, започва и реализацията на голям проект на ДАЗД, който преимуществено да се занимава с тези проблеми.

Важно е да се даде приоритет на социалната работа с децата, добави още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Оценка на работоспособността в практиката - опит от Холандия

Оценка на работоспособността в практиката - опит от Холандия

Работоспособността на човек може да се оцени адекватно само в практиката, а не по документи. А подобна оценка дава възможност на бюрото по труда да н...