НОВИНИ

Петър Москов: Двама пациенти от Хитрино са с опасност за живота

Двамата пациенти, които са в интензивното отделение на болница "Света Марина" във Варна са в стабилизирано, но още тежко състояние, с опасност за живота. Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов. Тази сутрин Москов заедно със зам.-министъра в оставка Ваньо Шарков проведе работно заседание във Варна, на което екипите от УМБАЛ "Св. Марина", Военноморска болница - Варна и ЦСМП - Варна докладваха за актуалното състояние на пациентите от Хитрино. Още информация вижте в прякото включване на репортерката Петя Иванова.

bnt avatar logo
от Петя Иванова, БТА
11:21, 12.12.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Личните лекари в селата около Хитрино ще обслужват пациенти от това селище без каквото и да е формализиране, а аптеките ще им доставят лекарства без да изискват рецептурни книжки, каза днес във Варна министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. По думите му целта е хората да получават нормално медицинско обслужване, въпреки че документите им може да са изгорели, изгубени или да не могат да ги представят заради евакуацията.

Пред медиите Москов даде висока оценка за реакцията на системата при трагедията в Хитрино. По думите му, екипите на Спешна помощ, Кръвните и Спешните центрове в болниците са показали професионална, прецизна и всеотдайна работа. Москов изрази благодарност към всички хора, които са дали кръв след инцидента. По думите му дарители са откликнали във всички градове в страната, като само във Варна са над 200 човека.

Министърът каза още, че двамата пациенти от Хитрино, настанени в университетската болница във Варна, са стабилизирани, но в тежко състояние, с опасност за живота. Едната жена от днес е в съзнание и е контактна. Двама от пациентите във Военноморската болница също са в стабилизирано, но тежко състояние, със сериозни изгаряния и съчетани травми, допълни Москов. По думите му състоянието на другите трима пострадали от Хитрино се е подобрило и днес поетапно те могат да бъдат изкарани от реанимацията и настанени в други клиники в лечебницата.

Москов допълни, че към момента няма необходимост от пренасочване на още пациенти от Шумен към Варна. Той уточни, че ако възникне такава нужда, няма да има проблеми с транспортирането на болните. В отговор на въпроси Москов каза още, че като член на Националния щаб категорично може да заяви, че към момента няма данни трагедията в Хитрино да е следствие от терористичен акт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребаха петима от загиналите при взрива в Хитрино
Погребаха петима от загиналите при взрива в Хитрино
Наказание заради заразената с малария кръв в Русе
Наказание заради заразената с малария кръв в Русе