НОВИНИ

Петро Порошенко отива на съд за държавна измяна

Държавното бюро за разследване на Украйна възбуди наказателно дело за държавна измяна срещу бившия президент Петро Порошенко, съобщиха от пресслужбата на министерството.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:00, 21.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
петро порошенко отива съд държавна измяна

Причината за разследването е заявление от Андрей Портнов, бивш заместник-ръководител на президентската администрация на Виктор Янукович.

Става дума за събитията от ноември миналата година, когато кораби на украинския флот се опитаха да преминат от Черно море в Азовско море през Керченския проток и бяха задържани от руски граничари.

Портнов обвинява Порошенко във факта, че той, като държавен глава, е извършил предателство, като е изпратил моряци в Керченския проток.

Освен обвинението в държавна измяна, делото съдържа и пледиране за „действия, насочени към насилствено изменение или премахване на конституционната система и към изземване на държавната власт” и „злоупотреба на служебно лице с власт или служебно положение”.

Андрей Портнов е заместник-ръководител на президентската администрация на Виктор Янукович. Той напуска Украйна през февруари 2014 г., веднага след държавния преврат и оттогава живее в Москва и Виена. В момента възнамерява да се занимава с политика и юриспруденция в Украйна.

Друг съдебен процес ще бъде свързан с телевизионния канал "Прямой", който, според Портнов, Порошенко също купува за пране пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха от Костенец застрашени от издирвания Стоян Зайков граждани
Евакуираха от Костенец застрашени от издирвания Стоян Зайков граждани
Близките на алпинистa Иван Томов събират средства, за да върнат тялото му у нас
Близките на алпинистa Иван Томов събират средства, за да върнат тялото му у нас