НОВИНИ

​Сривът на петрола няма да повлияе върху цените и растежа у нас

Сривът на петрола на световните борси няма да се отрази реално на домакинствата у нас , нито пък ще повлиея върху показателите, формиращи икономическия растеж. Това заявиха за "По света и у нас" анализатори от водещ инвестиционен посредник.

Николай Минков
от Николай Минков
16:47, 07.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според анализатори, настоящият срив на петрола на световните борси се дължи предимно на спекулативни операции и на многото ниско търсене.

В момента петролният пазар страда от огромно пренасищане. В същото време мегаикономиката на Китай показва, че ще потребява по-малко от суровината.

Цветослав Цачев - анализатор от водещ инвестиционен посредник: "Именно благодарение на тези две събития през последните две седмици виждаме силния спад на петрола и най-ниските му равнища от 2003-та година досега".

Според анализаторите, ниските борсови цени на петрола реално няма да се почувстват у нас.

Цветослав Цачев - анализатор от водещ инвестиционен посредник: "Това, което наблюдавахме през последната година и половина, при сериозен спад на петрола е, че почти нямаше отражение върху вътрешното търсене. Тези икономии, които правим от по-малко разходи за петрол всъщност се компенсират от други компоненти в разходната част в бюджета на домакинствата и на фирмите".


;

Сривът на петрола няма да повлияе и на икономическия растеж у нас.

Цветослав Цачев - анализатор от водещ инвестиционен посредник: "Той не е свързан от това,че Европа има някакви сериозни икономически сътресения. И това означава, че българския износ, основно към страните от Европа, няма да бъде засегнат и не виждаме всъщност проблеми да експортираме нашата продукция".

Анализаторите се опасяват, че САЩ ще продължи да се презапасява, а Близкия Изток няма да ограничи производството, поради което суровината може да достигне нови рекордно ниски нива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди в 17.30
Новините в 100 секунди в 17.30
ДАНС, прокуратурата и МВР разбиха схема за пране на пари
ДАНС, прокуратурата и МВР разбиха схема за пране на пари