НОВИНИ

Пиково потребление на ток след рязкото застудяване у нас

Пиково потребление на ток е измерено вчера в страната, съобщиха за "По света и у нас" от Енергийния системен оператор (ЕСО). Причината - обилният снеговалеж и рязкото падане на температурите. От ЕСО увериха, че електропреносната мрежа е готова да понесе увеличена консумация при рекордно ниски температури. Въглищните централи са осигурили нужния студен резерв, ако се наложи допълнително производство на ток.

Николай Минков
от Николай Минков
18:08, 19.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Снеговалежът и рязкото падане на температурите на места до минус 5 градуса предизвикаха първото пиково потребление на ток, измерено от Електроенергийния системен оператор.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО: Пиковото потреблебление беше между 6000 и 6200 мегават часа и беше измерено около 18 часа през вчерашния ден.

За сравнение, миналата година най-високото потребление през ноември е било 6300 мегаватчаса. От ЕСО съобщиха, че са готови да поемат пиково потребление при критично ниски температури през тази зима.

ЕСО е сключил договори с въглищните централи, които при необходимост ще увеличат производството на ток чрез студения си резерв.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО: През тази година имаме подписани договори за предоставяне на аварийна помощ с преносните оператори на Сърбия на Румъния и на Гърция.

Над 90 млн. е инвестирал Електроенергийният системен оператор за подобряване качеството на услугата. Направена е профилактика на 217 подстанции, проверени са общо 18500 км електропроводи и са почистени просеки от над 6200 декара.

От ЧЕЗ са изчислили, че около 40% от общата консумация на ток се пада на отоплението и съветват да използваме енергоспестяващи уреди с таймери.

Зорница Йорданова, "ЧЕЗ Електро България": Сметката през зимата с около 70% се увеличава спрямо през лятото именно заради отоплението.

За да не се претоварва електроперносната мрежа през зимата, от ЧЕЗ съветват разумно да използваме електроуредите у дома. А ако намалим само с градус температурата в нашето жилище, ще понижим потреблението с цели 10%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриотите решават утре ще издигнат ли кандидат за вицепремиер
Патриотите решават утре ще издигнат ли кандидат за вицепремиер
Авария спря парното в четири квартала в София
Авария спря парното в четири квартала в София