НОВИНИ

Пикът на жегите в Европа се очаква днес и утре (Снимки)

Европа остава в плен на опасно горещо време. Рекордните жеги днес и утре ще бъдат в пика си, а средната температура е между 35 и 40 градуса. Горещата вълна, която е обхванала Стария континент, взе и първата си жертва - възрастен мъж в Италия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:48, 27.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

ИТАЛИЯ

Червен код за опасно горещо време е в сила за шест града в Италия, в останалата част на страната е обявен оранжев. Очаква се на места температурата да се покачи до 43 градуса. 72-годишен бездомник е починал от прегряване близо до централната гара в Милано. Специалисти предупреждават, че горещините са опасни за хората от всички възрасти.

Не излизам без чадър, за да се предпазя от слънцето. В най-горещите часове предпочитам да се прибера на хладно и едва привечер да изляза отново.

Днешният ден е считан за най-горещия в Италия за тази година.

ШВЕЙЦАРИЯ

Необичайно топло беше и днес в Швейцария, където дори във високопланинските части беше над 30 градуса. Училищата в Женева останаха затворени.

ФРАНЦИЯ

Температурни рекорди бяха подобрени във Франция и Германия. Парижки училища отмениха планирани за днес изпити, след като термометрите нахвърлиха 40 градуса. Доброволци продължават да раздават вода на хората на улицата. Жегите във Франция предизвикаха скандали - затворници от предградията на Париж изразиха негодуванието си, че не ги пускат навън и определиха килиите си като "пещи". Плувен басейн в Гренобъл беше затворен, след като жена с буркини стана повод за напрежение между посетителите.

ИСПАНИЯ

Невиждани от десетилетия горски пожари избухнаха в испанската автономна област Каталуния. Десетки хора в района на Тарагона са евакуирани. Огнената стихия е изпепелила най-малко 5000 хектара гори. Не се съобщава за пострадали и загинали хора. В 11 области е обявена най-високата степен за опасно горещо време, утре се очаква на места да бъде над 45 градуса.

Жегите днес обхванаха и Полша, Чехия и Австрия, а в цяла Европа се очаква да бъде необичайно топло поне до края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред президентството с искане на вето на закона за шума
Протест пред президентството с искане на вето на закона за шума
Задържаха двама служители на Агенцията за безопасност на храните в Пловдив
Задържаха двама служители на Агенцията за безопасност на храните в Пловдив