Близо 100 тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела и преработено като колбаси, са стигнали до българския пазар, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. От началото на годината досега 16 предупреждения за заразено пилешко са достигнали в България по системата за бързо оповестяване. Последното предупреждение е от 2 декември.

Повече подробности по темата вижте от Зоя Велинова.

Въпросните 100 тона месо, в които е открита салмонела, са само на един оператор от България, който е внесъл сурово месо от Полша, но не е задължително всичкото това месо да е заразено. Засега от Агенцията по храните не могат да кажат точно какви количества от него са достигнали до пазара, защото тече проверка. Единственото сигурно за последната партида е, че имаме един вносител и 10 предприятия, които са преработили месото в колбаси.

От Агенцията съобщиха още, че не само България е засегната от внос на заразено месо. У нас са постъпили 16 предупреждения от началото на годината, а в останалите европейски страни те са 164.

На извънредна пресконференция от Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че заразеното пилешко месо от Полша, вече преработено на колбаси и стигнало да магазинната мрежа у нас, е иззето от щандовете и върнато на предприятията производители. Но част от него е стигнала до потребителите.

Д-р Кремена Стоева, дирекция "Контрол на храните" - БАБХ: Реално има хора, които са купили това месо, защото нотификациите не пристигат в деня на производството на месото, те пристигат при нас значително по-късно и има един период на реализация на всяка храна на пазара.

Добрата новина е, че голямата част от полското месо е внасяно за преработка и под формата на колбаси е постъпило в търговската мрежа. А веднъж претърпяло термична обработка, то не е заразно.

Д-р Кремена Стоева, дирекция "Контрол на храните" - БАБХ: Салмонелната бактерия е термолабилна. Тя се унищожава много лесно при висока температура и всяка една термична преработка обезврежда храната. До 70 градуса са достатъчни за да обезвредят салмонелата бактерия.

До момента от здравното министерство не са изпратили информация за заболели от салмонела хора у нас до Агенцията за безопасностг на храните. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за "По света и у нас", че през последните месеци няма промяна в броя на заболелите от салмонела. Общият им брой от началото на годината досега в страната са 495, колкото са били миналата година.

Навлизайки в човешкия организъм, салмонелата причинява гадене, повръщане, болки в корема, разтройство, висока температура, главоболие. Това са симптоми, характерни за хранително отравяне. Но температура над 70 градуса убива бактерията, така че сготвеното месо не е опасно и не може да ни зарази.

И България, и Полша са членки на Евросъюза и съгласно регламента за търговия трудно се спира движение на стоки в рамките на общността. Може да се спре само конкретна партида. Това, което може да се направи от ветеринарните власти у нас, е да се свържат с полските си колеги, за да разберат какво те предприемат към конкретния техен производител.

БАБХ: Над 100 тона пилешко месо със салмонела е достигнало до българския пазар

БАБХ: Над 100 тона пилешко месо със салмонела е достигнало до българския пазар

100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщиха от Агенцията по храните.