НОВИНИ

Преди 42 години ни напусна Кралят на рокендрола

Един ден в края на 60-те години. Журналистът от „Тайм“ Ричард Клърман говори с Ленърд Бърнстейн, легендарния композитор и диригент на Нюйоркската филхармония. Елвис Пресли - казва Бърнстейн - е най-голямата културна сила на 20-ти век. Изненадан, Клърман пита: - Ами Пикасо? - Не, това е Елвис - настоява Бърнстейн. Той донесе ритъм на всичко и промени всичко - музика, език, дрехи, изобщо нова социална революция".

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:57, 16.08.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още
години напусна кралят рокендрола

42 години след смъртта на Пресли на 16 август 1977 г., в спалнята на горния етаж в „Грейсленд“, имението му в Мемфис, революцията, която Бърнстейн припомни, продължава да се разгръща.

С приблизително 1 милиард продадени албума, това е най-успешно продаваният солов музикален изпълнител на всички времена. През 2016 г. е бил четвъртата най-печеливша звезда в САЩ, а преди него са само Майкъл Джексън (който някога имаше връзка с дъщерята на Пресли), карикатуристът Чарлс Шулц и голф играчът Арнолд Палмър.

Животът на певеца е нещо като американска трагедия - талант с епични пропорции, прекъснат заради теглото на богатството и славата.

Шон Клъш, който изпълнява песните на някогашната знаменитост, ще бъде този месец в „Грейсленд“ за годишнината от смъртта на Краля:

"Смятам, че Елвис остава все така популярен дори 41 години след смъртта си, главно отчасти поради човека, който е бил. Хората го обичат не само за неговия талант, но и защото е бил велик, смирен, мил човек, обичал е Бог, обичаше родителите си, обичаше страната си".

И страната му го обичаше - заради гласа му, заради духа му и защото видя в него и доброто, и лошото, какво беше и какво се надяваше да бъде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кораб похитен от пирати близо до Камерун
Кораб похитен от пирати близо до Камерун
Пътен инцидент предизвика двукилометрова тапа на АМ Тракия
Пътен инцидент предизвика двукилометрова тапа на АМ "Тракия"