Пилотите на Бритиш Еъруейз започнаха безпрецедентна 48-часова стачка с искане за увеличение на заплатите. Отменени са 1 700 полета. Компанията анулира и двата полета днес от и за София. Според изчисленията стачката ще засегне над 280 хиляди пътници.

Терминал 5 на Хийтроу - основният операционен център на "Бритиш Еъруейз" на лондонското летище днес е пуст. При нормален режим на работа на компанията оттук всеки ден преминават хиляди пътници. Почти 100 процента от полетите обаче бяха отменени от полунощ.

От Синдиката на пилотите наричат стачката "Дългия дебат за заплащането". Те отхвърлиха предложението на управата на компанията за увеличение на заплатите с 11 процента и половина за три години.

Браян Стрътън, ген. секретар на Синдиката на пилотите: Това, което е важно, е, че почти 100 процента от пилотите подкрепят стачката. 93 процента от тях гласуваха тя да се проведе.

Синдикатът е категоричен, че заплащането не е достатъчно, а сега финансовото състояние на компанията позволява много по-голямо увеличение. Според изчисленията загубите за "Бритиш Еъруейз" от стачката ще достигнат 40 милиона паунда на ден.

Алекс Круз, изпълнителен директор на "Бритиш Еъруейз": Най-доброто, което може да се направи, е да седнем отново на масата на преговорите.

Ако управата на компанията и синдиката не се споразумеят за 27 септември е планирана нова стачка на пилотите.