НОВИНИ

Пищни балове и бурни протести след клетвата на Тръмп

Доналд Джей Тръмп вече е 45-ят президент на Съединените щати. Докато привържениците му снощи отбелязаха встъпването му в длъжност с пищни балове, над двеста протестиращи срещу новия държавен глава бяха арестувани, шест полицаи бяха ранени, а витрини и атомобили бяха изпочупени в столицата Вашингтон. Още за първите часове, след като Тръмп положи клетва, от кореспондента ни в Съединените щати Ваня Ефтимова.

Ваня Ефтимова
от Ваня Ефтимова Снимки: БТА
07:24, 21.01.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света

45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп отпразнува встъпването си в длъжност с песен на Франк Синатра "Моят път". Като личен триумф срещу онези, които смятаха, че няма шанс в предизборната надпревара и присмеха в комедийните шоута, че не е подготвен да управлява страната. Тръмп стана президент на пук на всичко, по неговия си начин и в нощта на баловете той не пропусна да напомни това на многобройните си критици

Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: Ние успяхме! Те казваха, че нямаме шанс. Но Господ ни подкрепяше.

По-рано през деня, когато Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност, той отново предизвика американския политически елит. Заобиколен от предшествениците си в Белия дом и членовете на Конгреса Тръмп остро и директно заклейми институциите във Вашингтон, че не са се грижили за обикновените американци.

Речите по встъпване в длъжност обикновено са пълни с поезия, думи за единство и обещание към света, че САЩ ще продължи да подкрепя демокрацията и свободния пазар. Тази на Доналд Тръмп бе кратка, пълна с популизъм и със заявлението, че оттук нататък единствено Америка да бъде на първо място. Новият президент обеща повече работни места и инвестиции в инфраструктурата. За привържениците му това са думите, заради които те гласуваха за него.

Извън САЩ обаче директните обвиненията в речта, че светът е живял на американския гръб твърде дълго - чуждата индустрия е процъфтявала, докато американската е страдала, чуждите армии са били спонсорирани от американските данъкоплатци, чужди граници са били охранявани от американци - не среща много симпатии.

За външната политика на САЩ Тръмп набеляза една единствена цел - заличаването на ислямския тероризъм от лицето на земята.

Към края на речта си новия президент все пак се опита да обедини страната с изказването, че няма значение дали са бели, афроамериканци или латино - във вените на всички тече кръвта на патриоти.

;

За много американци обаче Тръмп си остава президента, за когото те не гласуваха. Протестиращи често се появяваха по маршрута на официалния парад. По-агресивни групи счупиха витрини и коли. По данни на властите над двеста души са арестувани и шест полицаи са били ранени.

Големият протест е днес, когато хиляди жени ще се съберат във Вашингтон и други американски градове, за да заявят желанието си за по-толерантна, справедлива и отворена Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийските власти задържаха младеж по подозрение за готвен атентат във Виена
Австрийските власти задържаха младеж по подозрение за готвен атентат във Виена
Хронология на президентската институция в Република България (ГАЛЕРИЯ)
Хронология на президентската институция в Република България (ГАЛЕРИЯ)