COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Пхенян е готов с план за удар до средата на август

През последното денонощие отношенията между Съединените щати и Северна Корея сериозно се изостриха. Пхенян обяви, че ще е готов за удари по американския остров Гуам до средата на август. Севернокорейският лидер Ким Чен ун ще вземе решение дали да го приложи. Вашингтон предупреди Севера, че евентуални негови действия ще представляват края на режима в Пхенян.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:45, 10.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Жителите на Пхенян демонстрираха единство с масов митинг в центъра на столицата. Така те протестираха срещу санкциите на ООН, наложени на страната им след като Северна Корея изстреля междуконтинентални балистични ракети. Участниците в митинга скандира лозунги в подкрепа на правителството на Ким Чен Ун.

Севернокорейската държавна информационна агенция съобщи, че комунистическата държава изготвя план за ракутни удари по американския остров Гуам в Тихия океан и той ще е готов до средата на август. После лидерът Ким чен ун ще вземе решение.

Севернокорейският командващ стратегическите сили на армията нарича Доналд Тръмп цитирам " лишен от разум човек, който разбира само от сила".

Той обещава севернокорейски ракети да паднат в морето на 30 -40 километра от Гуам.

Коментарът последва изявлението на американския президент , че изолираната страна ще получи " огън и ярост " , ако извърши агресия.

Въпреки заканите на Пхенян, експерти се съмняват , че северна корея е способна да удари Гуам.Жители на острова са на същото мнение.

Кенет Леон Гереро, жител на остров Гуам: Техните тестове не изглеждат да са много успешни, а и ние имаме ракетна отбрана.

Други се оставят на съдбата.

Марта Бърнард, жителка на остров Гуам: Аз съм религиозна и вярвам, че ако е Божията воля това ще се случи.Няо и вярвам, че Съединените щати ще се погрижат за нас."

На остров Гуам има 6 000 американски военнослужещи. Според интервю на Доналд Тръмп за СИ ЕН ЕН от 99 та година , тогавашният бизнесмен се е обявил за превантивен удар срещу Северна Корея като възможен вариант, в случай , че стане президент. " Първо обаче ще преговарям , за да получим най-добрата сделка " , казва бъдещият стопанин на Белия дом. Според телевизия Ен Би Си , Пентагонът вече е разрабтоли план за изпреварващи удари по 20 военни обекта на Северна Корея.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"