НОВИНИ

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха стратегически документ

Отношенията между Съединените щати и Северна Корея навлизат в нова фаза. В Сингапур се проведе историческата среща между лидерите на двете държави. За първи път действащ американски президент се срещна с лидер на Северна Корея. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха общ документ. Подробности, обаче, все още не са известни. Американският президент заяви, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров ще започне съвсем скоро. Ким Чен ун определи срещата като "прелюдия към мира".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:18, 12.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

След десетилетия на кризи в отношенията между двете държави и след многократна размяна на лични нападки Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха.

Историческото ръкостискане между лидерите на Съединените щати и Северна Корея на остров Сентоса продължи 12 секунди. Сравнително кратко в сравнение със здрависванията на американския президент с други лидери.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Чувствам се наистина страхотно. Ще имаме страхотен разговор и огромен успех, огромен успех. За мен е чест, ние ще имаме чудесни отношения, не се съмнявам в това.
Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Пътят не беше лесен, но ние преодоляхме старите предразсъдъци, порядки и трудностите, за да сме тук днес.

Двамата държавници разговаряха около 40 минути - сами, единствено в присъствието на преводачи. След това се оттеглиха за преговори заедно със съветниците си.

От американската страна - присъстваха държавният секретар на Съединените щати и съветникът по въпросите за национална сигурност.

В севернокорейската делегация отсъстваше сестрата на Ким Чен-ун, независимо, че тя пристигна в Сингапур. В разговорите лидерът на Северна Корея беше придружен от бившия шеф на военното разузнаване и външния министър.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Върви страхотно. Наистина фантастична среща. Голям напредък. По-добре, отколкото можеше да се очаква. Сега отиваме да подписваме.

След обяд, менюто, на който съчетаваше вкусовете на Изтока и Запада, двамата лидери подписаха съвместна декларация. Доналд Тръмп и Ким Чен ун, обаче отказаха да дадат веднага подробности за съдържанието.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Днес ние имахме историческа среща и решихме да оставим миналото назад. Изказвам благодарности на президента Тръмп за осъществяването на тази среща.

Двете държави определиха срещата като успешна.

Доналд Тръмп покани Ким Чен-ун в Белия дом и заяви, че е изградил с него "много силна връзка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи реакции след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Първи реакции след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Президентът и военният министър посетиха оцелелия механик при инцидента с Ми-17
Президентът и военният министър посетиха оцелелия механик при инцидента с Ми-17