НОВИНИ

Пламен Георгиев: КПКОНПИ извършва две проверки на финансовия министър Горанов

Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество извършва две проверки на финансовия министър Владислав Горанов - за корупция и конфликт на интереси. Това съобщи в студиото на "Още от деня" председателят на комисията Пламен Георгиев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 13.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Едната проверка, за корупционно престъпление, е възложена от прокуратурата. Има и успоредна проверка във връзка с преценка за конфликт на интереси с оглед медийни публикации - до три месеца комисията ще излезе с решение.

Председателят на КПКОНПИ коментира и делото срещу Евгения и Николай Баневи, като заяви, че комисията работи по казуса и проверява семейството за незаконно придобито имущество във връзка с уведомление от прокуратурата.

;

Георгиев коментира и решението на Гражданската колегия на ВКС, според което прекратяването на наказателното производство за някои престъпления е процесуална пречка при самото отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. Георгиев обаче изложи аргументи от текстовете на закона, в които се казва, че прекратяването на постановление не може да е пречка.

"Дотук имаме 20 дела за около 20 млн. лв. Това тълкувателно решение на съда обаче променя правилата на играта", категоричен е Георгиев. Председател на колегията във ВКС, която е взела това решение, е Лозан Панов, допълни шефът на КПКОНПИ.

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Имаме една година за проверка, която може да бъде удължена за срок от шест месеца. Представете си, че проверяваме сериозен бизнесмен който има 20-30 компании в чужбина или у нас, има хиляди сметки. За 10 години се събира една стая пълна с документи - това е само банковата информация, без движимо и недвижимо имущество. Понякога, чисто обективно, ние не можем да спазим този едногодишен срок.

Георгиев е категоричен, че по никакъв начин през това време не се засят правата на гражданина, защото проверката е тайна. Лицето разбира, че е проверявано едва при иска за запор, след което има срок от три месеца да докаже произхода на имуществото си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 3D елхи са хит в украсата за Коледа тази година
3D елхи са хит в украсата за Коледа тази година
След атаката в Страсбург: Строги проверки на границата между Франция и Германия
След атаката в Страсбург: Строги проверки на границата между Франция и Германия