НОВИНИ

Планинската спасителна служба иска законодателни промени за доброволците

Доброволците са близо 600, като в този персонал има 42-ма щатни, които са пренебрежимо малко. За да може Планинската спасителна служба (ПСС) да разчита на тези хора, държавата трябва да ѝ даде тази възможност. Това каза Емил Нешев, директор на ПСС, в "Сутрешния блок" на БНТ по повод искането спасителната служба за законодателни промени.

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 17.12.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Държавата възлага на БЧК определени оперативни дейности, каквито са оказването на помощ на пострадали в планините и подпомагане и ликвидиране на последствията от аварии и катастрофи. Най-логично е да се търсят промени в закона, добави Емил Нешев.

Освобождаването на доброволците от работа, за да се включват в спасителни акции и обучения е един от основните проблеми за Планинската спасителна служба.

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба: При последните големи акции, които проведохме, на практика оперативните дейности продължаваха цяла нощ до 5-6 ч. сутринта, което е изключително тежко. На другия ден си представете този доброволец как ще отиде на работа.

Тенденцията е броят на спасителните акции в планината да расте, каза директорът на Планинската спасителна служба. През 2013 г. акциите са били 73, тази година до 10 декември са 128. Нешев обясни, че липсата на хеликоптер също предопределя желанието им за законодателни промени.

Емил Нешев: В тези акции единственият начин, по който можем да оказваме съдействие на хората в планините, е чрез наземни операции с хора. Обикновено в тези акции включваме страшно много хора, защото е сложно транспортирането на един пострадал в планински условия.

Целия разговор вижте във видеото.







Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музей на илюзиите отваря врати в София
Музей на илюзиите отваря врати в София
Реставрираха олтарния балдахин в Бачковския манастир
Реставрираха олтарния балдахин в Бачковския манастир