COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Планински спасители помогнаха на израелски туристи край Рилските езера

Планинските спасители с тежка нощна акция край Седемте рилски езера. Двама израелски туристи се изгубили заради лошото време. Те са открити измръзнали, но в момента вече са добре. Акцията на спасителите от дупнишкия отряд е приключила в 4 ч тази сутрин.

от С. Илиев, Д. Малинова
11:54, 28.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Бедстващите подали сигнал до израелските спасителни служби, откъдето направили връзка със спасителите от службата в Дупница.

Божидар Джонкин, Планинска спасителна служба - Дупница: Отклонили са се от маршрута, те са поели от хижа Рилски езера, към хижа Иван Вазов, но този маршрут е летен, не е зимен. Там целият район е лавиноопасен.

Поради гъстата мъгла и лошите метеоролочични условия - вятър, дъжд и сняг, израелските туристи се загубили и премръзнали се въртели в кръг.

Божидар Джонкин, Планинска спасителна служба - Дупница: Когато отидохме, бяха в много тежко състояние, премръзнали. Естествено веднага ги затоплихме с химически грейки, дадохме им наши грейки и леко-леко ги свалихме. Това - някъде на 2600 метра надморска височина.

Наложило се е спасителите да носят буквално на ръце единия от двамата туристи. В ранните часове на деня спасените израелски граждани са прегледани в болница в Дупница.

Те са добре и ще отпътуват за родината си от София.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ангелкова: Правим необходимото да преодолеем затрудненията за туристите заради коронавируса
Ангелкова: Правим необходимото да преодолеем затрудненията за туристите заради коронавируса
Отвъд границите: Михаил Владов: Венецуела - моя стара, незабравена любов!
"Отвъд границите": Михаил Владов: Венецуела - моя стара, незабравена любов!