НОВИНИ

Планински спасители помогнаха на израелски туристи край Рилските езера

Планинските спасители с тежка нощна акция край Седемте рилски езера. Двама израелски туристи се изгубили заради лошото време. Те са открити измръзнали, но в момента вече са добре. Акцията на спасителите от дупнишкия отряд е приключила в 4 ч тази сутрин.

bnt avatar logo
от С. Илиев, Д. Малинова
11:54, 28.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Бедстващите подали сигнал до израелските спасителни служби, откъдето направили връзка със спасителите от службата в Дупница.

Божидар Джонкин, Планинска спасителна служба - Дупница: Отклонили са се от маршрута, те са поели от хижа Рилски езера, към хижа Иван Вазов, но този маршрут е летен, не е зимен. Там целият район е лавиноопасен.

Поради гъстата мъгла и лошите метеоролочични условия - вятър, дъжд и сняг, израелските туристи се загубили и премръзнали се въртели в кръг.

Божидар Джонкин, Планинска спасителна служба - Дупница: Когато отидохме, бяха в много тежко състояние, премръзнали. Естествено веднага ги затоплихме с химически грейки, дадохме им наши грейки и леко-леко ги свалихме. Това - някъде на 2600 метра надморска височина.

Наложило се е спасителите да носят буквално на ръце единия от двамата туристи. В ранните часове на деня спасените израелски граждани са прегледани в болница в Дупница.

Те са добре и ще отпътуват за родината си от София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит оглави тържествената служба за Второ Възкресение
Патриарх Неофит оглави тържествената служба за Второ Възкресение
Наводнения взеха жертви на остров Суматра, 12 000 души са евакуирани
Наводнения взеха жертви на остров Суматра, 12 000 души са евакуирани