Планира се преструктуриране на болниците в Северозападна България

Здравното министерство планира преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на лечебните заведения във Враца, Видин и Монтана, за да представи новите правила за формиране на заплатите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
преди 8 месеци
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Само болницата в Монтана, ще може да увеличи заплатите на персонала от първи юли. Лечебните заведения във Видин и Враца били в тежко финансово състояние.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Здравните власти са осигурили необходимия финансов ресурс. Това, което трябва да се разбере от работещите, е че този финансов ресурс трябва да се заработи.

Двете болници не можели да получат достатъчно пари от здравната каса и министерството, заради демографския срив и недостига на кадри, обясни министър Ананиев.Затова се предвижда преструктуриране на клиники и дейности.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Вместо да има една и съща клиника или отделение в три болници ние ще съсредоточим и капацитет и апаратура и човешки ресурси- там, където наистина е достигнато високо ниво на обслужване на населението.

Очаква се след преструктурирането лечебните заведения да успеят да увеличат заплатите на работещите в тях.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Пациентите ще бъдат насочени към специализираните структури. Тогава ще има и необходимия обем дейност. Тогава ще бъде заработен и ресурсът, който държавата го осигурява.

Здравният министър каза,че директорите на трите болници били съгласни с предложението за преструктуриране

Топ 24
Най-четени