COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Планът "Юнкер" отчете успешна първа година

Европейската комисия обяви за успешна първата година от съществуването на инвестиционната програма, известна като "Плана Юнкер". Комисията предложи удължаване съществунането на фонда за инвестиции и след 2018 година, когато той трябваше да спре работа.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:32, 01.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Когато Жан-Клод Юнкер оглави Европейската комисия той обеща да даде нов тласък на инвестициите в Европейския съюз. Беше създаден инвестиционен фонд, който да помага финансово на малките и средни предприятия и чрез инвестирането на пари в тях да се генерират нови средства. Изглежда идеята работи и година след старта на проекта той беше отчетен като успешен.

Юрки Катайнен, заместник-председател на Европейската комисия: Финансирането на малки и средни предприятия по този начин е успешно. Сключените 185 споразумения между посредничещи банки и фонда ще осигурят финансиране на 140 хиляди европейски предприятия. Има търсене на такъв вид финансиране. Банките го смятат за високорисково за баланса и заради това се въздържат до отпускат заеми на малките и средни предприятия. Но този фонд помага да се постигне промяна.

Фондът има за цел за три години - от 2015 до 2018 - да привлече общо 315 милиарда евро инвестиции като осигурява 21 милиарда. Парите във фонда идват от европейския бюджет и от Европейската централна банка и финансират проекти в области като енергетика, инфраструктура или наука. Сред първите страни, получили пари от фонда са Италия и Франция, България засега е слабо представена.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мадона претърпя инцидент по време на концерт
Мадона претърпя инцидент по време на концерт
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)