НОВИНИ

Плащаме по-малко лихви за AEЦ "Белене"

Русия се отказа от лихвите по глобите за задълженията на страната ни за реакторите на АЕЦ "Белене". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова преди заседанието на Министерски съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 26.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В замяна на отпадналите лихви от юни месец досега, страната ни се ангажира да се издължи до 15 декември. Лихвите за този период възлизаха на 167 хиляди евро на ден. Така България ще плати 90 милиона лева по-малко. Сумата, която ще платим е 601 милиона евро.

Mинистърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че е постигнато и споразумениe с "Росатом" за удължаване на живота на 5 блок на АЕЦ Козлодуй с още 30 години.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълният размер на сумата по арбитражното решение. В замяна на това нашите партньори от "Атомстройекспорт" се отказват от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението - 14 юни 2016 г. до датата на плащането. Това са онези лихви, които са в размер на 167 хиляди евро на ден и които се трупаха на сметката на НЕК.
;
Кирил Комаров - първи зам.-генерален директор на "Росатом": Условията, които бяха представени от г-жа Петкова са такива, каквито тя каза, очакваме постъпване на средствата , които ще погасят дълга до 15 декември. Благодарен съм на правителството, лично на премиера Борисов, на финансовия министър, както и на г-жа Петкова, затова, че много оперативно успяхме да решим въпросите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Джъстин Тимбърлейк няма да бъде наказан за снимка в изборна секция в Тенеси
​Джъстин Тимбърлейк няма да бъде наказан за снимка в изборна секция в Тенеси
Пожар в магазин в центъра на София, няма пострадали хора
Пожар в магазин в центъра на София, няма пострадали хора