НОВИНИ

Плащаме по-скъпи есемеси на кирилица

Плащаме двойно и тройно по-скъпи есемеси, ако те са на кирилица, установи Комисията за защита на потребителите. Причината - компютърен алгоритъм, който отчита една буква от славянската азбука чрез два символа. Компютърни специалисти твърдят, че има начин кратките текстове на български да не се таксуват по-скъпо.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 10.02.2017
5228
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Комисията за защита на потребителите е установила, че ако вие например искате да изпратите стандартен есемес с пожелание за честит рожден ден на ваш близък, роднина или приятел на кирилица и той е над 70 символа, тогава ще бъде таксуван двойно или тройно от есемес, който е написан на латиница.

Причината е в алгоритъм, според който един есемес на латиница може да съдържа до 160 символа, но на кирилица само до 70.

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Когато вие надвишите този максимален брой символи, а посланието ви е по-дълго, пращате втори есемес, за да изразите цялото послание, което искате да адресирате.

Комисията за защита на потребителите настоява мобилните оператори да заменят сегашния алгоритъм с нов.

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Нашата идея и нашата кауза в случая е както да предпазим потребителите от това да бъдат ударени по джоба с двойно и тройно таксуване с есемеси, така и много ясно да настояваме чисто техническите бариери да бъдат преодолени, защото аз съм убеден, че в съвременното развитие на технологиите това е възможно.

Според IT специалистите и сега няма пречка телекомите да различат кой есемес е на български, за да не го таксуват допълнително.

Димитър Генчев, Интернет - общество: Операторите винаги имат възможност да анализират съобщенията, които са им минали през мрежата и когато установят, че става дума за съобщения с така неречения уникод да го таксуват просто три пъти по-евтино.

Следващата седмица КЗП събира представители на телекомите и на Комисията за регулиране на съобщенията, за да се намери окончателно решение на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформаторският блок се разширява с още една формация
Реформаторският блок се разширява с още една формация
Българските курорти, предпочитани за празника на любовта и виното
Българските курорти, предпочитани за празника на любовта и виното