НОВИНИ

Плажовете ни остават труднодостъпни за хора с увреждания

Екип от Министерството на туризма започна проверка дали морските ни плажове са достъпни за хората с увреждания. Министър Ангелкова се срещна в Бургас с хора в инвалидни колички. Тя обеща да внесе специални изменения в новия закон за Черноморското крайбрежие, които да задължават концесионерите на плажовете да осигурят достъп и възможност за къпане в морето на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
21:45, 17.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

На плажа "Бургас-Север" министър Николина Ангелкова провери условията за достъп на хора в инвалидна количка до плажа. Поставени са съответните обозначения, но към пясъка и морето води неравна бетонна пътека.

На централния плаж в Бургас Грета Аспарухова прави неуспешен опит да стигне до морето.

Грета Аспарухова: Пукнах гума на така наречената "рампа", на която стърчаха отвсякъде пирони.

Хората с увреждания искат законодателни промени, които да задължат стопаните на плажните ивици да осигурят нормални съоръжения за достъп.

Грета Аспарухова: Няма определена спецификация какво точно трябва да се направи, няма законодателна рамка в която да се сложи това нещо.

Министър Ангелкова заяви, че поема ангажимент в новия закон да се направят необходимите промени.


Николина Ангелкова, министър на туризма:Така, както изискваме схеми за поставяне на преместваеми обекти, за водно спасяване и медицинско обслужване, да изискваме и схеми, които да показват как точно ще се осигури тази достъпност.

Проверките продължават, а при нарушения стопаните на плажовете ще бъдат санкционирани с неустойки по концесионните договори, категорична е министър Ангелкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40-годишен бивш комик стана най-младия премиер на Словения
40-годишен бивш комик стана най-младия премиер на Словения
БДЖ откри процедура за закупуване на 42 нови влака
БДЖ откри процедура за закупуване на 42 нови влака