НОВИНИ

Една година от нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал

Виктория Скрипал, племменица на отровения бивш руски двоен агент Сергей Скрипал, даде пресконференция в Москва, в деня на годишниата нападението срещу генерала и дъщеря му Юлия. Великобритания обвини Русия в покушението с бойното отровно вещество "Новичок". Москва категорично отрича. Какво се промени за изминалата година, какви са реакциите на Москва и Лондон, къде всъщност са баща и дъщеря Скрипал - отговорите следват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:22, 04.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Година след нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, Солсбъри се връща към нормалния си ритъм на живот. Властите обявиха, че домът на генерала, както и 12-те места в градчето, на които е бил, са напълно обеззразени. Тереза Мей избра годишнината, за да посети Солсбъри.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Това, което видяхме през изминалата година са огромните усилия на службите за сигурност и работата на местните власти, подкрепени от правителството. Солсбъри е възстановен напълно.

Надеждата на местния бизнес е случаят повече да не пречи на работата и туризма в града.

Сузи Мейсън, собственик на магазин: Броят на клиентите падна с 10 процента, а това намали значително печалбите ни. Така че се надяваме като мине и годишнината, нещата да се оправят и да можем да продължим напред.
;

По същото време, в Москва, племенницата на Сергей Скрипал - Виктория, поиска да знае къде са роднините ѝ.

Виктория Скрипал, племенница на Серегй Скрипал: Не искам от тях някакви нечовешки усилия или жертви. Всичко, което искам е Юлия да се върне у дома и да заживее както преди. И второ, Сергей Викторович просто да се обажда на майка си - веднъж в седмицата, или на две седмици, както правеше преди.

Непосредствено след атаката с Новичок, при която бившият шпионин и дъщеря му оцеляха, Лондон обвини директно Москва. От там контрираха, че няма доказателства за това, въпреки че се появиха имената на трима конкретни извършители.

В знак на солидарност с Великобритания, десетки държави изгониха стотици руски дипломати.

Година след нападението Лондон заяви, че случаят продължава да се разследва. А в пост на руското министерство на външните работи във Фейсбук се казва, че случилото се в Солсбъри се използва от британските власти, за да отвлече вниманието на гражданите от Брекзит. Година след нападението, нико публично не обявява местонахождението и състоянието на баща и дъщеря Скрипал .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са промените в изпита след VII клас?
Какви са промените в изпита след VII клас?
Хуан Гуайдо се завърна във Венецуела
Хуан Гуайдо се завърна във Венецуела