НОВИНИ

Пленумът на БСП против промените в Конституцията

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще подпише предложението на ГЕРБ за промени в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления при приватизацията. БСП обаче ще гласува против проекта в пленарната зала. Решенията са от националният съвет на партията и бяха взети след бурна дискусия. Ирина Цонева за пленума.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:30, 18.11.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Корнелия Нинова сама е поискала да подпише промените на ГЕРБ заедно с останалите вносители от всички парламентарни групи.

На съпартийците си тя е обяснила, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея ,защото е притежавала акции преди да стана член на БСП, но е продала всичко, когато се е захванала с политика. "Вън мутрите от политиката!" е призовала Нинова .

С 89 гласа "за" пленумът е решил, че БСП няма да подкрепи промените на ГЕРБ в пленарна зала. Решено е, изпълнителното бюро и парламентарната група да проведат разговори за приватизацията, концесиите и обществените поръчки и да искат изслушване на главния прокурор. След това БСП ще предложи други законодателни промени, които щели да доведат до справедливост и възмездие.

Преди заседанието Стефан Данаилов заяви, че дори пленумът да гласува против, Нинова трябва да гласува "за", а той щял да даде и "второто пръстче".

Стефан Данаилов -депутат от БСП за България : Защото цялата тази акция е срещу нея -не го ли усещате .

Против подкрепата твърдо е бил Янаки Стоилов. Според юриста такива поправки противоречат на европейското право и на принципите на правото изобщо.

"БСП няма работа да участва в този спектакъл.", е подкрепил колегите си юристи и бившият соцлидер Михаил Миков.Според коментари на червени депутати от днес БСП трябва да се стреми към предсрочни избори независимо от европредседателството и твърдо вотът на недоверие към кабинета за корупцията ще бъде внесен. Не можем заради европредседателството или заради идването на чужд гост, който и да е той, да играем ролята на декор заяви зам. председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков

БНТ: От ГЕРБ Ви обвиняват, че клатите държавата преди по време на европресдателството

Стефан Данаилов:: Е, какво клатим? Те са толкова сигурни в себе си, какво да ги клатим! Те са железни, но въпросът е, че не може да има спокойствие, акцията ще върви докрай",

Според Данаилов обаче, обществото не е узряло за нови избори. И той, и Корнелия Нинова определиха като абсолютен успех и политическа победа за БСП оставката на Главчев.

Данаилов коментира и новия парламентарен шеф Цвета Караянчева.

Стефан Данаилов: "Тя е доста остра булка. Не знам доколко ще успее да въздържа себе си. Аз бях за Менда Стоянова. Много я харесвам тази жена, тя е благородна, умна . Разбрах, че ѝ е предлагано, но тя се е отказала и може би е права, така че то и с какво разполагаш, то не е една беля".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек е загинал след тежка катастрофа в София
Един човек е загинал след тежка катастрофа в София
От нашия пратеник в Гърция: ​Постепенно се нормализира ситуацията в Мандра
От нашия пратеник в Гърция: ​Постепенно се нормализира ситуацията в Мандра