COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Плевнелиев: Българите носят в сърцата си идеалите на дейците на Съединението

По случай 6-ти септември - Денят на Съединението, президентът Росен Плевнелиев направи обръщение, което беше разпространено от Прессекретариата на държавния глава. Съединението доказа, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем съдбата си, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас - това посочва президентът. Той отбелязва, че днес препрочитаме една от най-светлите и паметни страници в новата българска история.

от БНТ
11:03, 06.09.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: "Братя! Часът на нашето съединение удари!". Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ, отбелязва президентът Росен Плевнелиев.

Народ, който броени години след своето освобождение намери сили с високо вдигнато чело да се противопостави на егоистичните планове на Великите сили. Решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация доказаха, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас, отбелязва държавният глава.

Президентът Плевнелиев припомня, че преди 131 години нашите предци издигнаха своя глас и показаха на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай - пътят на националното обединение, на стремежите на нашите възрожденци и революционери, на заветите на Апостола на свободата Васил Левски.

Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив - калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света, убеден е Росен Плевнелиев.

Президентът призовава да съхраним и да предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година - в наситения с изпитания свят единствено заедно, с обединения потенциал на целия народ, можем да вървим напред, да покоряваме най-стръмните върхове и да изпълним и най-отговорните национални задачи.
С благодарност и преклонение в цяла България отново ще прозвучат имената, проправили пътя на нашето Съединение.

Ще си припомним онези неуморни радетели, които със смелост и себеотрицание, с мъдрост и мяра подготвиха неговото навременно осъществяване и защитиха това свято дело на бойното поле. Нека тяхната решителност и безкористност ни дават сили в стремежа да изградим модерна и просперираща България, посочва президентът Росен Плевнелиев в обръщението си по случай 6 септември - Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Огнената стихия по испанското крайбрежие
​Огнената стихия по испанското крайбрежие
​Закъснения на полети на лондонските летища заради протест и технически проблем​
​Закъснения на полети на лондонските летища заради протест и технически проблем​