COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Плевнелиев: Има шанс реваншистки сили да дойдат на власт в Северна Македония

Проблемът със Северна Македония е много сериозен, коментира в студиото на Сутрешния блок на БНТ президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев, по повод отлагане на решението да започнат преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и насрочените в страната предсрочни избори. Плевнелиев нарече това "един голям провал на ЕС в една толкова важна зона" и прогнозира, че има шанс на предсрочните парламентарни избори реваншистки сили да дойдат на власт, което няма да е добре за България и за ЕС.

от БНТ
08:24, 21.10.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Президентът Макрон, който води една амбициозна външна политика, допусна груба политическа грешка, заяви Плевнелиев. По думите му водят се вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали.

"Защото това е един голям провал на ЕС като цяло в една толкова важна зона, каквато е Западните Балкани. За съжаление няма да скрия своето разочарование и от това, че Зоран Заев подава оставка. Безспорно това беше един демократичен, позитивен лидер, смел, който се опитва да се откъсне от тежестта на манипулациите и погрешните идеологии от миналото. Представете си, ако отново старото дойде на власт, тези политически лидери на Македония, тип Груевски, които мразеха България, където медиите денонощно прожектираха България като окупатор, като фашист, за какво ще си говорим тогава", каза Плевнелиев.

Той очаква криза в Северна Македония. Битката ще е доста тежка, битка на президента да запази спокойствието. "Предричам тежко и трудно състезание и отново реваншистки сили имат своя шанс да дойдат на власт, от което България много ще изгуби, Европа също", каза Плевнелиев.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
МВнР: Не пътувайте до Каталуния
МВнР: Не пътувайте до Каталуния