НОВИНИ

Плевнелиев: Радев води своята лична битка в неподходящ момент

Тази необявена война, която Радев водеше от първия ден на своя мандат вече 3 години, вече е официална. Това каза Росен Плевнелиев, президент на България (2012 г.-2017 г.), в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 06.02.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Росен Плевнелиев, президент на България (2012 г.-2017 г.): Според мен сме доста далече от ситуацията, в която бях през 2013 г. Аналогии трудно могат да се правят освен че и тогава, и сега държавният глава снема доверието си. Все пак тогава аз действах изцяло институционално. Нека да си припомним, че аз излязох с обръщение, след като свиках извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, след което апелирах, свиках консултации и снех доверието си. Но търсех решение. Кризата беше дълбока и сериозна. Десетки хиляди хора имаше по улиците. Въпросът беше свързан с доверието на партньорите от ЕС и НАТО в България и със сигурността на българските граждани. Тогава, когато едно скандално назначение, щеше да остави нашата агенция по сигурност в пълна изолация, следователно в невъзможност да защити сигурността на българите.
От друга гледна точка тогава правителството на Орешарски се крепеше на "златния пръст" на Волен Сидеров. Никакво доверие, включително и много тежка ситуация в Народното събрание.
Сега не е така. Виждате колко вота на недоверие не минаха.

"На държавния глава по-скоро му отива тогава, когато има проблеми, да ги посочи и по институционален начин да търси решение. Но тогава, когато има и нещо добро, да каже една добра дума. За съжаление днес сме в много тежката ситуация държавният глава от 3 години да плюе денонощно правителството, НС и държавата", добави той.

Росен Плевнелиев: Аз съм на мнение, че това е лична война. Държавният глава стартира тази война вече официално в момент, в който той се чувстваше атакуван по линия на прокуратурата, която действаше по правомерен или неправомерен начин. Аз апелирам към ВСС да се задейства. Той има пълното право и конституционно задължение да провери дали главният прокурор е действал по правилата.

"С болка го заявявам, че за тези 3 години Радев не направи нищо. Няма собствена инициатива, няма външнополитически приоритети, не направи нищо за икономиката, нищо за инвестициите", каза още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев: Аз казвам, че президентът Радев в неподходящ момент води своята лична битка и че тя съвпада с геополитическата битка на Русия България да не бъде допусната до сърцето на Европа.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали български граждани при самолетната катастрофа в Истанбул
Няма пострадали български граждани при самолетната катастрофа в Истанбул
Нормализира се пътната обстановка в Благоевградско и Кюстендилско
Нормализира се пътната обстановка в Благоевградско и Кюстендилско