НОВИНИ

Пълно разследване на причините за потопа в "Аспарухово" обещаха от прокуратурата

Пълно и обективно разследване на причините за потопа в "Аспарухово" обеща окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Две години след наводненията виновни няма, а разследването започна отначало То е прехвърлено на трима следователи, защото според окръжния прокурор, полицията във Варна не го е водила правилно. Заместник-кметът на Варна съобщи пред БНТ,че в Аспарухово са взети всички мерки за предотвратяване на нови наводнения.

bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 20.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Две години след потопа в Аспарухово деретата отново приличат на сметища, въпреки че общината ги е чистила 2 пъти през тази година.

Христо Иванов - зам.-кмет на Варна: Тези строителни отпадъци се хвърлят от хора, които живеят съвсем близо до охранителните канали и проблемите, които биха възникнали ще засегнат тях или техните комшии.

Според заместник-кмета, проблемите може да се решат след изграждането на отводнителни канали и ремонт на деретата. Проектът е готов. Финансиране има, но строителството не е започнало, заради обжалване на процедурата за изпълнител. Делото е в във Върховния административен съд и от общината ще поискат той да се произнесе по-бързо. В противен случай ще бъдат загубени 8-те милиона лева еврофинасиране по проекта.

Христо Иванов - зам.-кмет на Варна: По фонд" Солидарност" срока за приключване на строителството на деретата е до октомври месец. Смятам, че ако решим бързо проблема с жалбите във ВАС и започнем незабавно съответните дейности ще се справим.

Прокуратурата също трябва да навакса със сроковете за приключване на разследването. Затова с него са ангажирани следователи. Те трябва да открият кой е виновен за трагедията. Според окръжния прокурор на Варна, все още обаче е рано да се повдигат обвинения.

Владимир Чавдаров - окръжен прокурор на Варна: Ако някое длъжностно лице не е изпълнило в пълен обем или част от своите задължения, които закона му е вменявал - ние ще му повдигнем обвинения.

Чавдаров обеща, че прокуратурата ще разследва всички държавни и общински органи, които е трябвало да осигурят безопасността на живеещите в "Аспарухово".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов отрече да е говорено с него за увеличение на учителските заплати
Борисов отрече да е говорено с него за увеличение на учителските заплати
Бойко Борисов: Засега границата е спокойна
Бойко Борисов: Засега границата е спокойна