НОВИНИ

"Пловдив чете" с президента, писатели и актьори

Президентът Росен Плевнелиев даде старт на третото издание на националната кампания за насърчаване на четенето "Чети с мен". Тази година събитието е част от програмата на празниците на книгата "Пловдив чете", които продължават цяла седмица.

bnt avatar logo
от Росица Колева
19:44, 11.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Четенето може да е страст, необходимост и полезно занимание - тази идея обедини известни личности, които днес в Царсимеоновата градина на Пловдив се включиха в едно голямо споделено четене. Началото даде президентът Росен Плевнелиев, който беше избрал приказката „Дядо и ряпа" на Ран Босилек по повод 130-годишнината от рождението на писателя. Плевнелиев изтъкна, че изборът му не е случаен, защото трябва да се помни поуката от приказката.

Росен Плевнелиев, президент на РБългария: "Изводът е само един: само заедно можем да успеем и зависи от всеки един от нас. Успехът е колективно усилие - нека го изковем заедно".

Откъси от любими книги четоха още писатели, актьори, музикални изпълнителни.

Георги Господинов, писател: "Децата да усетят какво е да потънеш в една приказка, в една история. Това е памет, която после ще им бъде нужна. Към родителите ще кажа: нека децата да ги видят четящи".
Поли Генова, певица: "Виждам деца, които са дошли да слушат, дори възрастни, които се интересуват от това - ние всички трябва да четем и това е една сериозна кауза, която трябва да приемем по-отговорно".

Росен Плевнелиев се срещна с децата и преподавателите от партньорските училища на фондация „Заедно в час", на годишната им конференция в Пловдивския университет.

Росен Плевнелиев, президент на РБългария: "Трябва да се стремим към образование, което поставя в центъра човека, ученика, детето. Децата те трябва да видят всички около тях и трябва да усетят държавата, учителя, родителя на своя страна".

Президентът пожела на децата да имат високи цели и да не спират да опитват.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудотворна икона събира вярващи от цял свят
Чудотворна икона събира вярващи от цял свят
Бойко Борисов: Ще има тежки последици за всеки, който проваля сезона
Бойко Борисов: Ще има тежки последици за всеки, който проваля сезона