НОВИНИ

Пловдив отказва акциите на държавата от Панаира

Скандал в Пловдив. Общинските съветници отказаха да приемат 20 процента от държавния дял в международния панаир Пловдив, които правителството реши да прехвърли на града миналата седмица. Местната власт настоява държавата да запази всичките си акции в дружеството, защото има повече лостове не само да ги управлява, но и да ги увеличи, така че да стане отново мажоритарен собственик на Международния панаир.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
20:18, 02.08.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Втора седмица общинските съветници в Пловдив дебатират бъдещето на панаира. Към момента то остава неясно. В заседателната зала съветниците Дани Каназирева и Божидар Здравков обявиха, че публично-частното партньорство между общината и бизнесмена Георги Гергов се използва, за да се отнеме имущество от града. Те предложиха да не се дава съгласие за придобиване на акциите на Панаира.

Божидар Здравков - общински съветник: Ние гласувахме че отказваме да приемем град Пловдив тези 20 % , призоваваме държавата да не подарява останалите 29% на Варна, да запази всичките 49% собственост държавата да запази върху панаира, и с всичките си ресурси и лостове да си възстанови контрола върху международен панаир Пловдив.

Кметът от своя страна обясни ,че общината не иска да влиза в такова партньорство във вида в който е предложен в решението на Министерски съвет.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: Това не означава, че общината се отказва от акции, но в случая няма логическо обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивския панаир.

Заради това решение на правителството, още миналата седмица общинските съветници поискаха оставката на икономическия министър Божидар Лукарски. Все още няма диалог по темата с община Варна, която трябва да получи 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Кой ще бъде бразилският Мистър Бийн
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Кой ще бъде бразилският Мистър Бийн
Как районният кординатор помага на жителите
Как районният кординатор помага на жителите