НОВИНИ

Пловдив вече е европейска столица на културата

Официалното начало на българското домакинство беше дадено със спектакъла "Ние сме всички цветове" на изградената за случая 30-метрова кула-сцена. БНТ излъчи пряко откриването.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ-Пловдив
20:07, 12.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Още
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Заедно е нашето мото! Един слоган, описващ с една дума нашия град. Град, дал Съединението на България! Безбройни са хората, участвали в подготовката на тази историческа за нас година. Заради тях Пловдив днес е една достигната мечта.
Мария Габриел, еврокомисар по „Цифрова икономика и цифрово общество": Днес, от тази кула, Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата за нас, българите, за визия за споделено бъдеще, в което традиции и нови технологии заедно пишат страници от европейската културна история.
;

Творческият квартал Капана се включи с музикална програма в поредицата от атрактивни събития на пловдивския уикенд по откриването.

От моето рождение се гордея с този град и с всичко, което е свързано с този град, защото има много неща, които светът сега ще ги разбере, ако не ги е разбрал досега.
Това е нещо много впечатляващо и всеки пловдивчанин и всеки българин трябва да се включи, защото докосва всички нас.

Пловдив несъмнено е сред първите градове, които отбелязват 30-годишнината от падането на Берлинската стена с изложба на фрагменти от Стената, изрисувани от известни художници, работили в Западен Берлин преди 1989 г.

Джеф Аерозол, художник: За съжаление не е само Берлинската стена, има и други стени, дори и днес. Винаги съм смятал, че е немислимо човешките същества да достигат до такива крайности - да изграждат разделения.

Части от фрагментите оживяха и върху сградата на Община Пловдив. Своята подкрепа за българската културна столица отдаде и другият европейски културен център - италианският град Матера с концерт на Духовия оркестър "Д`Амброзио".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петимата свидетели по делото КТБ, обвинени за пране на пари, остават в ареста
Петимата свидетели по делото КТБ, обвинени за пране на пари, остават в ареста
Македония реши за смяна на името, топката сега е в Гърция
Македония реши за смяна на името, топката сега е в Гърция