НОВИНИ

Разраства се подкрепата за лекаря, който застреля крадец

Многолюден протест в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийство на мъж, нахлул в дома му. Стотици се събраха пред сградата на Второ районно управление в града с настояване лекарят да бъде освободен от ареста. Шествието се отправи към прокуратурата, подкрепено и от таксиметрови шофьори с надути клаксони - протестиращите настояха за законодателни промени.

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 05.03.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Над 2000 души се събраха да подкрепят д-р Иван Димитров. Пред сградата на районното управление, където той е задържан, те скандираха „Свобода".

Димитър Хаджипетров: Настоявам да бъде пуснат да отиде да работи на работното си място, за да бъде полезен на обществото.

В протеста се включиха лекари, футболни фенове на "Ботев" и "Локомотив", таксиметрови шофьори. С декларация в подкрепа на доктор Димитров се обявиха лекарските колегии от Пловдив, Стара Загора и София, както и пациентски организации.

д-р Георги Кръстев, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив: Ще апелираме за извинение на прокуратурата относно този акт, защото за разлика от други хора, той не е от тези. Той е лекар с работно място. Всички го познават, той нямаше как да се укрие.

По-късно протестът премина в шествие до сградата на пловдивската прокуратура. Хората настояха за среща с дежурен прокурор, но такава не се състоя. Според адвоката на задържания Георги Кутрянски, лекарят е действал изцяло в условията на неизбежна отбрана, но отказа повече подробности. Съседи на доктора разказаха, че също са били обирани няколко пъти. Извършителите не са били открити.

Лазар Генчев - съсед на д-р Димитров: Само че за разлика от него, аз не можех да хвана крадците, иначе на негово място бих постъпил по абсолютно същия начин. Не може някакви мишки и плъхове да влизат вкъщи и никой не е защитен от това нещо.

Близките на застреляния Жоро Джевизов обаче са категорични, че той изобщо не е влизал в жилището на лекаря.

Румен Рашков - племенник на убития: След като Жоро Джевизов не е влезнал в къщата му, как се оказва, че е влезнал в къщата му, след като го застрелва от прозореца.
;

Протестиращите днес настояха за законодателни промени.

Юри Танев: Този закон да бъде сведен до много по-елементарни тълкувания и много по-елементарно да се гледат тези казуси, тоест домът като цяло да бъде неприкосновен и това да бъде казано ясно.

Според адвоката по човешките права Михаил Екимджиев нужен е експертен дебат за това дали да бъдат разширени пределите на неизбежната отбрана.

Михаил Екимджиев - адвокат по човешки права: Защото всеки детайл може да доведе до това деца, които берат череши от нечия градина, да бъдат стреляни или някой да застреля госта си, защото е влязъл без да е чут звънеца на входната врата.

Очаква се утре да стане ясно дали прокуратурата ще поиска удължаване на мярката за неотклонение на арестувания лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Божидар Димитров учреди Национално движение Боянски клуб - Кан Кубрат
Проф. Божидар Димитров учреди Национално движение "Боянски клуб - Кан Кубрат"
Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с Владимир Путин
Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с Владимир Путин