НОВИНИ

Пловдивска столетница споделя тайната на дълголетието

Движението - това е част от пътя към дълголетието, твърди пловдивчанката Стефана Танева, която навърши 100 години преди дни. Въпреки достолепната възраст пенсионираната учителка се грижи сама за себе си и изкачва без проблем 106-те стъпала на блока, в който живее. А той стана известен като блока на столетниците, защото в него живее 104-годишен мъж и още две жени, които са над 90-те.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
18:00, 07.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Завършва руска филология и повече от 30 години работи като начална учителка в Карлово, Асеновград и Пловдив. Животът на Стефана Танева никак не е бил лек. Остава вдовица от млада, а преди 4 години години губи и дъщеря си.

Стефана Танева: "Живях много скромно, защото, като почина мъжът ми, бях на 40 години и без дом, без нищо, със заем."

Въпреки несгодите жената се справя сама и до днес. Запалена туристка. Обича да бродира, рисува, а най-голямото ѝ хоби е да чете книги. Затова получава три като подарък за 100-годишния си юбилей. Казва, че дължи дълголетието си на малко ген и повече движение.

Стефана Танева: "Справям се благодарение на това, че съм на крака. В съзнание съм. Тя тук една съседка викаше: "Tи си здрава благодарение на стълбите". Младите хора да спортуват и колкото могат да се движат. Да забравят асансьорите и превозните средства."

Стефана изкачва 106-те стъпала до апартамента си без почивка, а понякога по три пъти на ден. Благодарна е на социалния асистент, който я посещава веднъж седмично и ѝ помага в почистването и пазаруването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-мощната ракета създавана някога беше изстреляна успешно
Най-мощната ракета създавана някога беше изстреляна успешно
Бойко Борисов разговаря с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи
Бойко Борисов разговаря с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи