Сивият сектор у нас генерира около 23 млрд. лв. Това е почти 21% от цялата икономика на страната, показват данните на КНСБ. Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата и в същото време, плащане на допълнителни възнаграждения по друг вид договор.

Темата днес проследи репортерът ни Цветелина Катанска, която е в студиото.

От КНСБ са разработили проект, който да помогне на всеки човек да подаде по-лесно сигнал срещу укриването на доходи. Това става чрез мобилно приложение. До този момент синдикатите са получили 80 сигнала като 94% от тях са негативни, а едва в 6% от случаите става въпрос за похвали.

Една четвърт от всички сигнали са на хора, които не са получили на време трудовото си възнаграждение, по 14% са тези, които са се оплакали от нерегламентирани плащания и нарушения свързани с извънредния труд.

9% са работили без договор, при 8 на сто става въпрос за насилие на работното място, а в 4% от подадените сигнали, работниците се оплакват от лоши условия на труд.

Чрез приложението към КНСБ е постъпила и информация за нарушения в търговските обекти - неиздаване на касови бележки, лошо обслужване и предлагане на некачествени стоки или услуги.

Според синдикатите всяка майка, която е осигурявана на минимално трудово възнаграждение губи средно 4800 лева за периода на майчинство. Същото правило важи и при пенсиите - при осигуряване на минимална заплата се получава минималната пенсия.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има първо сиви обороти.

Едни от секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството, автосервизите и търговията.

Финансовият министър е категоричен, че колкото и голяма да е контролиращата администрация, тя е безсилна без съдействието на хората.

Владислав Горанов, министър на финансите: Приходната администрация, която колкото и да е въоръжена със законодателни решения, със сигурност не може да е толкова изобретателна, колкото тези, които искат да избягат от облагане.

Това, което на нас ни липсва за разлика от модерните западни икономики е гражданското съзнание и нетърпимост към подобно поведение.

От КНСБ днес представиха резултатите от своя проект за активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост. По него до този момент е разработено и мобилно приложение за получаване на сигнали от граждани.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Истинската битка с недекларирания труд минава оттам, минава през момента, в който всеки един български гражданин ще има нетърпимост тогава, когато някой не спазва законите.

От КНСБ планират да запазят съществуващото мобилно приложение.

Всички тези данни, които КНСБ са представили, не обхващат случаите и на напълно работеща извън закона икономика като контрабанда, например. Ако и те бъдат прибавени, делът на незаконният сектор би нараснал още.