По данни от черната кутия: Има прилики при катастрофите в Етиопия и Индонезия

Има "ясни прилики" между самолетните катастрофи в Етиопия и Индонезия. Това показват данните от черните кутии на разбилия се преди седмица самолет на Етиопските авиолинии, съобщи министърът на транспорта на Етиопия. И при двата инцидента самолетите са Боинг 737 MAX 8.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
преди 12 месеци
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Предварителният доклад за причините за авиокатастрофата в Етиопия ще бъде публикуван до 30 дни, но вече е ясно, че има прилики с инцидента със същия модел самолет в Индонезия преди няколко месеца. Това съобщи министърът на транспорта на Етиопия Дагмавит Могес, позовавайки се на данни от черните кутии на разбилия се преди седмица самолет. И при двата трагични случая самолетите са Боинг 737 МАКС 8.

След последната катастрофа редица страни наложиха забрана самолети от този модел да летят. Вестник "Сиатъл таймс" твърди, че при тях има ключови пропуски при анализа на сигурността на новата система за контрол на полетите. Американското издание се позовава на инженери - настоящи и бивши служители на Федералното авиационно управление на САЩ.

Според "Сиатъл таймс" компанията производител и ресорната администрация са били уведомени за тези пропуски и са им били поискани отговори преди катастрофата на 10 март на Етиопските авиолинии, при която загинаха всичките 157 души на борда.

В отговор Федералното авиационно управление на САЩ обяви, че самолетът Боинг 737 МАКС 8 отговаря на всички регулаторни и сертификационни изисквания и е преминал стандартните процедури за нови самолети.

Топ 24
Най-четени