НОВИНИ

По две деца-бежанци губят живота си на ден в Средиземно море

Около 6 500 деца в Европа са в затвора и в риск да се поддадат на радикализация след излизането си на свобода. Днес в София беше представена новата Стратегия за правата на детето, приета единодушно от Комитета на министрите. За конференцията, организирана под патронажа на президента Плевнелиев, в България пристигнаха делегати от близо 50 държави, сред които президентът на Малта и над 15 министри.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:56, 05.04.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

17-годишно момиче полита в небето с розов балон - тази картина обрисува надслова на конференцията - "Достигаме висини за правата на детето".

;
Габриела Батаини-Драгони - заместник-генерален секретар на Съвета на Европа: "За мен олицетворението на този образ е "обещанието". Идеята, че децата трябва да започнат своя път без ограничения и неизвестности''.
;

Точно неизвестност, обаче, носи съдбата на детето-бежанец. Последните данни на Съвета на Европа сочат: от септември 2015 г. средно по две деца на ден губят живота си, докато се опитват да пресекат Средиземноморието. Около 300 000 мигранти, търсещи убежище, са пристигнали в Европа през миналата година. От тях 26 000 деца са без придружител. В България на тримесечие идват по 1 500 непридружени. Повечето продължават към Германия. Пътят обаче е опасен. Европол отчита - най-малко 10 000 деца са изчезнали от началото на кризата.

;
Нилс Муйжниекс - комисар по правата на човека в Съвета на Европа: "Някои са успели да се присъединят към семействата си, други все още пътуват към тях, трети се опитват да оцелеят на улицата. Някои обаче са обект на експлоатация от престъпните мрежи''.
;
Даниел Митов - министър на външните работи: "Един от основните проблеми и въпроси, които предизвикват сериозна загриженост у нас е именно трафикът на деца. Нашите усилия са насочени именно към защитата на техните права''.
;

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че преминаваме през период на световни турболенции, което прави международната среда още по-безмилостна към децата.

;
Росен Плевнелиев - президент на Република България: "Спиралата на бедността, която се предава през поколенията... рискуваме да създадем изгубено поколение на обезверени млади хора, което ще подкопае устоите на нашите общества. Ако преди година това беше една хипотетична опасност, днес след Париж и Брюксел това е новата реалност''.
;
Мари-Луис Колейро Прека - президент на Малта: ,,Бедността, военните конфликти и дискриминацията са главната причина за маргинализацията на някои деца. Дискриминацията увеличава тяхната уязвимост към нарушаване на техните права".
;

По-късно президентите на България и Малта разговаряха на "Дондуков" 2. Те са единодушни, че Европейският съюз трябва да прояви повече съпричастност и подкрепа към държавите, през които преминават миграционните потоци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакерска атака срещу сайта на Президентството
Хакерска атака срещу сайта на Президентството
Хора вървят по опасна алея във Варна
Хора вървят по опасна алея във Варна