НОВИНИ

По малък дефицит за 2015-та, отчите министерството на финанстите

Бюджетният дефицит за 2015-та ще бъде по-малък от заложения и се очаква да бъде между 2,5 и 2,6 на сто, заяви министърът на финансите Владислав Горанов при отчета на свършеното от ведомството му през годината. Като причина той посочи рекордната събираемост, реализирана от приходните агенции. На тази база икономиката бележи ръст от почти 3 на сто, отбеляза още финансист №1.

Николай Минков
от Николай Минков
18:12, 23.12.2015
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Да се пребори с дефицита, като ограничи харчовете на ведомствата и повиши събираемостта - това Владислав Горанов посочи като основното предизвикателство пред финансовото министерство през отиващата си 2015.

Владислав Горанов - министър на финансите: Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари. Този, който се опитва да не генерира допълнителни дългове и да натоварва следващите поколения с тежести.

Финансовият министър похвали приходните агенции за отличната събираемост, която не е позволила страната ни да изпадне в ситуация на свръхдефицит.

Очакваните приходи, които НАП ще събере за 2015-та година възлизат на 15 млрд 683 млн. лв. или това прави ръст от 11 % спрямо предходната година.

Шефът на НАП Бойко Атанасов поясни, че добрите резултати се дължат на ежемесечния контрол върху най-големите предприятия и търговски вериги, както и на подобрената комуникация между данъкоплатците и приходната агенция.

Бойко Атанасов - изп. директор на НАП: Нашата равносметка показва, че сме събрали 1 млрд. и 600 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. И сме постигнали над 80% събираемост.

На свой ред от Агенция Митници отчетоха, че през тази година са се справили по-добре в борбата с контрабандата на акцизни стоки, имало и по-голяма събираемост на мита и ДДС от внос .

Шефът на митниците Ваньо Танов обясни това с успешното взаимодействие с МВР, ДАНС, прокуратурата и НАП.

Ваньо Танов - директор на Агенция "Митници": По отношение на акцизите над 550 млн. лв. са в повече, а ръстът е 12%.

Финансовият министър обобщи, че всичко това е стимулирало икономическия растеж в страната - от 0.6 % през 2014 та сега той е 3 на сто.

Владислав Горанов - министър на финансите: Оценявам изминалата година като година на връщане към предвидимостта в икономиката, нещо което се вижда и през макроикономическите показатели. Защото за радост се наблюдава възстановяване на потребителското доверие и увеличаване на вътрешното потребление.

През новата година финансовото ведомство ще предложи механизъм за финансово оздравяване на закъсалите общини, каза още Горанов, но не разкри повече подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брад Пит подаде иск за развод?
Брад Пит подаде иск за развод?
Групата на Ахмед Муса има връзки с обвинени за тероризъм в Европа
Групата на Ахмед Муса има връзки с обвинени за тероризъм в Европа