НОВИНИ

По-малко български плодове и зеленчуци на пазара

Делът на българските плодове и зеленчуци на вътрешния пазар постоянно намалява. Според председателя на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов той се е свил до незавидните 15%. Основният проблем за това е безконтролният нелегален внос.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
17:50, 30.08.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Като качество българските плодове и зеленчуци по нищо не отстъпват на вносните. Сивата икономика в сектора обаче убива родното производство.

Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България
"Този начин на търговия значително поевтинява поради липсата на посредници, поевтинява цената при крайния получател и тогава не ставаме конкурентни на традиционните начини на търговия на пресни плодове и зеленчуци."

Според градинарите най-добрият начин за борба със сивата икономика е прилагането на европейското законодателство в сектора.

Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България
"За съжаление, в България тези регламенти не са приложени напълно и както трябва."
Георги Василев, управител на Организация на производиителите „Български пипер“
"Българската продукция не успява да достигне до повечето нива на пазарите в България, ако говорим за зеленчуци и плодове за прясна консумация. Голяма част от българската продукция, за съжаление, отива за преработка."

Националният съюз на градинарите е създал електронната платформа „Градинария“ за бърза и директна връзка между производителите и потребителите от региона на Балканите. С нея се елиминират посредниците по веригата производител – купувач, а продукцията намира бърза и лесна реализация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орязаха заплатата на кмет, управлявал от джипа си
Орязаха заплатата на кмет, управлявал от джипа си
Аплодисменти за Елица Янкова в родния ѝ град
Аплодисменти за Елица Янкова в родния ѝ град