НОВИНИ

По-ниски добиви пшеница отчитат в Силистренско

С около седмица се забави прибирането на пшеницата в Силистренско заради дъждовете през последните дни. Те, както и сушата преди това, ще дадат отражение върху количеството и качеството на зърното, смятат зърнопроизводители. Прогнозират и повишение на цената на хляба.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
15:44, 19.07.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Дъждовете в последните дни затрудниха прибирането на пшеницата от засетите близо 500 000 дка в региона.

Величка Славова, земеделска кооперация с. Професор Иширково: Допреди десетина-петнадесет дни нямахме дъждове със стопанско значение, но тук през последните десетина дни всеки ден или почти през ден превалява и това затормози прибирането на пшеницата.
;

Зърнопроизводителите казват, че заради по - малкото количество пшеница тази година изкупната цена се е повишила и достига 320-330 лв. на тон. Това обаче може да доведе и до повишаване цената на хляба през есента.

Александър Сабанов: Може да се повиши, но не с големи ставки. Да не забравяме, че пшеницата не е толкова поскъпнала ...газта поскъпна, тока поскъпна, минималната заплата се повиши ... ние искаме да даваме добри заплати на своите работници, защото искаме да ги задържим...
Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации - Силистра: Би трябвало от тази реколта за следващата година да има промяна в цената на хляба.

Според зърнопроизводителите ако се стигне до увеличение на цената на хляба то ще бъде с не повече от 10-15%.

;

Валежите и сушата преди това са сериозен проблеми на земеделците. И ако миналата година са прибирали по 900 кг. от дка, тази година средният добив е между 550 и 700 кг.

Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации - Силистра: По-скоро се отразиха лошо на местните сортове - нашите български, докато при чуждите сортове, особено френските - там няма промяна..
Величка Славова, земеделска кооперация с. Професор Иширково: Това неминуемо ще се отрази на количеството, тъй като падна хектолитъра, и на качеството на пшеницата. Доброто е това, че все още нямаме покълнала пшеница.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор за престъпление по служба
Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор за престъпление по служба
ЕК прие официално становище по подготовката за Брекзит
ЕК прие официално становище по подготовката за Брекзит