НОВИНИ

По-ниски цени на телефонните услуги в ЕС от днес

По-ниски цени за мобилни и фиксирани разговори в страните от Европейския съюз от днес. Стойността на минута разговор в общността няма да надхвърля 19 евроцента, а на есемесите 6.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:11, 15.05.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

19 евроцента на минута и 6 евроцента за есемес - това е максималната цена с ДДС, която гражданите на ЕС ще плащат от 15 май.

Новите тавани на цените на всички международни телефонни повиквания и кратки текстови съобщения са част от промените на правилата за далекосъобщенията, след като през юни 2017 г. бяха премахнати таксите за роуминг. Така европейските потребители ще бъдат защитени от шокови сметки за повикванията към който и да било европейски номер, независимо дали у дома или в чужбина.

Новите правила целят да преодолеят и значителните разминавания в цените, които съществуваха по-рано между държавите в рамките на ЕС.

Далекосъобщителните дружества в ЕС ще трябва да съобщят на потребителите новите пределни цени. Правилата ще се прилагат във всички 28 държави в ЕС от днес, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Максималната цена е само за частни лица. Бизнес клиентите са изключени от новите правила, защото няколко доставчици имат особено привлекателни предложения за бизнеса, се пояснява в официалното съобщение на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът продължава срещите за нов главен прокурор
Президентът продължава срещите за нов главен прокурор
Започват първите тестове на тол системата
Започват първите тестове на тол системата