НОВИНИ

По-слаба реколта очакват винопроизводители заради дъждовете

Винопроизводители от Югозападна България очакват тази година много по-слаба реколта. Причините са обилните валежи и градушките. Хората се притесняват, че няма да успеят да покрият разходите, които са направили,ако и сега изкупната цена на гроздето е ниска, както миналата година. Тенденция е производители от Санданския регион масово да се отказват да гледат лозя.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:25, 30.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Симеон Бонев е агроном във винарна в село Смочево. Казва, че тази година заради лошото време се бави развитието и растежа на лозята. Във винарната, в която работи се отглеждат 400 дка лозя различни сортове.
Миналата година са отгледали около 400 тона грозде, тази обаче очакват по-малко грозде, защото заради падналите слани много от растенията са измръзнали.

Симеон Бонев: Има места, в които измръзването на недораслите е 100%, но има места,където е само на връхните части, това също много забавя развитието на растението, защото нали след това трябва да избият пъпки и нови недорасли и това също ще окаже влияние върху добива.


Лозарите казаха, че заради непрекъснатите валежи им се налага много често да пръскат с препарати, за да се преборят с болестта по лозята - мана. Проблем обаче е, че дъждовете отмиват препаратите от растенията.

Симеон Бонев: Валежите, които падат са доста интензивни и това от една страна е добре, защото има влага за развитието на растенията, но от друга не добре, защото първо се получава заплевяване и второ се създава риск и от гъбни заболявания.

Според винопроизводителите, е рано да се говори за качеството на реколтата, защото тепърва предстои гроздето да зрее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на сапунените балони във Варна
Парад на сапунените балони във Варна
Забрана за движение на каруци в Сливен
Забрана за движение на каруци в Сливен