НОВИНИ

По-строги наказания за шофьорите в Гърция

Строги санкции за шофьорите от утре в Гърция. Вече се предвижда затвор за употреба на алкохол и наркотици. Какви наказания се предвиждат за неспазване на правилника за движение, разказва кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, корес. на БНР
08:28, 30.06.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

"Никой не е над закона" - това е системата на контрол на Пътна полиция в Гърция. Налагат глоби масово, независимо дали нарушителят е чужденец или грък. Много гърци шофират безотговорно и дори опасно. Показва го и статистиката. "Във война сме в мирно време" - коментират медиите. Увеличават се случаите на пътни произшествия с фатални последствия.

Новият Наказателен кодекс, който влиза в сила от 1юли, предвижда още по-тежки наказания за шофьорите нарушители. Три години затвор за шофьори, употребили алкохол и наркотици. Дори и без да са предизвикали пътно произшествие. При тежка телесна повреда срещу трето лице - до десет години в затвора. Вече се въвежда и доживотна присъда за пътно произшествие, предизвикало смърт на едно и повече лица.

При невнимателно шофиране, което е риск за живота на трети лица или за чужда собственост, до две години затвор.

В социалните мрежи гърците дори приветстваха промените в закона. "Санкциите се налагат за всички, без компромиси", потвърдиха от Министерството на правосъдието и от Пътна полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети опит за избор на председател на Европейската комисия
Трети опит за избор на председател на Европейската комисия
По-високи пенсии от утре, токът и топлата вода поскъпват
По-високи пенсии от утре, токът и топлата вода поскъпват