НОВИНИ

По традиция изборите в САЩ започнаха от малкото селище Диксвил ноч

И в Съединените щати избират държавен глава. Днес американските избиратели ще решат - Хилари Клинтън или Доналд Трмъп ще влезе в Белия дом.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:52, 08.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

По традиция изборите започнаха от малкото селище Диксвил ноч в Ню Хемпшир. Победител от изборите в малкото селце е Клинтън. За нея са гласували 4-ма души. Доналд Тръмп е подкрепен от двама избиратели.

Кандидатът на републиканците, обаче, води в другите две малки селища, в които също гласуваха първи.

Първи, в 6 сутринта, отвориха секциите в щатите Ню Йорк, Кънектикът, Индиана, Майн и Кентъки. Кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия Тим Кейн гласува в дом за възрастни хора в избирателния си район в Ричмънд, Вирджиния. Сенаторът е бивш губернатор на щата. Освен за президент, американците гласуват и за Конгрес, както и на различни местни референдуми. Изборите в Съединените щати винаги са във първия вторник след първия понеделник на ноември. Традицията е свързана с прибирането на реколтата и избягването на пътуването в зимните студове в миналото.

В последните часове преди вота, Хилари Клинтън и Доналд Тръмп се фокусираха в така наречените "колебаещи" се щати.

Клинтън призова американците да изберат между "обединението и разединението". На митинга присъства и сегашният президент Барак Обама. Доналд Тръмп заяви на привържениците си, че имат "огромен шанс да победят корупционната система". До последно знаменитости подкрепяха Хилари Клинтън. Зад кандидата на демократите застанаха музикалните идоли - Лейди Гага и Мадона.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митничари откриха контрабандни сребърни изделия
Митничари откриха контрабандни сребърни изделия
Българската полиция празнува своя професионален празник
Българската полиция празнува своя професионален празник