НОВИНИ

По-високи данъци за такситата от 2017 г.

По-високи данъци за такситата влизат в сила от 2017 година по силата на Закона за местните данъци. Това предизвика протести на шофьори в големите градове на страната. Те казват, че сумите, които трябва да плащат са непосилни за тях и най-вероятно това ще доведе до повишаване на тарифите им.

Милена Кирова
от Милена Кирова Екип на "По света и у нас"
18:48, 29.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Столичният общински съвет реши - окончателният размер на годишния данък за таксиметровите коли в София да бъде 850 лева на автомобил. По време на обсъжданията се появи и предложение за разсрочено плащане или при внасяне на цялата сума да има 5 % отстъпка. Идеята обаче беше отхвърлена.

Екатерина Йорданова - председател на Транспортната комисия в СОС: "Ние трябва да равнопоставим данъкоплатците на България".

Преди да бъде взето окончателното решение, таксиметрови шофьори се събраха пред общината, за да поискат поне първата година след влизането на данъка в сила да платят най-ниската ставка.

Ивайло Джанати - таксиметров шофьор: "Искаме този данък за следващата година да е 300 лева. Ние сме крайно неподготвени".

ПЛОВДИВ

В Пловдив годишният налог за такситата става 750 лева. Кметът на града заяви, че сумата е уточнена с партньорите в управлението. Шофьорите обаче не са съгласни.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: "Ще стане нечестно спрямо другите платци на патентен данък, защото представете си ако таксиметровият шофьор плаща примерно 400 лева, то тогава фотографът защо да не протестира и той?

ВАРНА

;

По 690 лева на година ще плащат такситата във Варна. Първото внасяне на данъка трябва да стане наведнъж в началото на следващата година.

Добромир Джиков - председател на ПК по ,,Транспорт": "След решението на Столичната община и Общинският съвет в Пловдив и Бургас, които ние сичтаме за сходни градове, 690 е един справедлив размер".

От общината във Варна обещаха да обмислят вариант налогът да бъде плащан и на вноски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Игнат Канев беше удостоен с Почетния знак на държавния глава на Република Българ
Игнат Канев беше удостоен с Почетния знак на държавния глава на Република Българ
Премиерът Борисов не се притеснява от вот на недоверие
Премиерът Борисов не се притеснява от вот на недоверие